Новият подход в регионалното и трансграничното развитие ще бъде представен в Кюстендил. Това съобщиха за Радио "Фокус“ – Кюстендил от Областен информационен център – Кюстендил. Събитието ще започне от 11.00 часа в залата на Парк-хотел "Кюстендил“. Ще присъстват Деляна Иванова, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството и Ръководител на Управителния орган на Оперативна програма "Региони в растеж“, Петър Паунов, кмет на община Кюстендил.

Програмата предвижда представяне на актуална информация за подготовката за новия програмен период и приоритетите на оперативната програма. Прилагане на регионалния подход при подбора и финансирането на приоритетни инвестиции по места. Следва дискусия, както и представяне на допълнителни възможности за подкрепа на регионалното развитие – финансиране по Програмите за трансгранично сътрудничество за периода 2021-2027 година, както и дискусия. По време на срещата ще има представяне на обхват и подкрепа по Националния план за възстановяване и устойчивост в контекста на постигане на балансираното и устойчиво развитие на регионите.

Бюджетът на Програма "Развитие на регионите“ е близо 6,6 млрд. лв. В следващите 7 години област Кюстендил ще има достъп до европейско финансиране и по линия на 6 от програмите за териториално сътрудничество, в които страната ни участва. Общият им ресурс е над 2 млрд. лв.

В рамките на НПВУ МРРБ ще изпълнява общо 5 проекта за близо 3 млрд. лв. Те са насочени към мерки за енергийно обновяване на жилищни и публични сгради, включително обекти в сферата на производството, търговията и услугите, подкрепа на устойчив градски транспорт,изграждане и реконструкция на ВиК системи и др.

Венцеслав ИЛЧЕВ