Бизнесът в Добрич и региона подкрепя националния протест "За сигурна енергия на достъпни цени“, който ще се проведе на 18 май в столицата пред сградата на Министерски съвет, предаде кореспондентът на Радио "Фокус" – Варна. В писмо до медиите, подписано от Герман Германов, главен секретар на Търговско-промишлена палата – Добрич, Николай Радев, председател на Стопанска камара – Добрич, Галина Митева, председател на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България – Добрич, и Пейчо Пеев, председател на Асоциация на индустриалния капитал в България – Добрич, е подчертано, че не става дума за политически протест и че се настоява за: спасяване на българската икономика, прогнозируемост и конкурентоспособност, спасяване на работните места и доходите, намаляване на темповете на инфлацията, спиране на обедняването на нацията. Ще се настоява за удължаване на механизма за компенсации за свръхвисоките цени на ел. енергията дотогава, докогато е необходимо.

Иска се компенсация в размер на 75% от разликата между средномесечната цена за съответния месец на БНЕБ и цената на енергийния микс при използване на средства от Фонда за сигурност на електроенергийната система, "формиран от СВРЪХпечалбите на производителите на енергия“.

Ще се настоява още разликата между цената на газа при използването на посредници и цената на газа, която бихме получили по формулата в дългосрочния договор с “Газпром експорт", да бъде поета като компенсация от бюджета, също и за разработване и прилагане на механизъм за гарантиране на дългосрочно предлагане на ел. енергия, природен газ и петролни продукти на достъпни цени. Сред исканията е и създаването на Програма за овладяване на инфлационните процеси и възстановяване на веригите на доставки. Създадена е организация за участие в протеста в София, а при невъзможност за пътуване до там ще се протестира символично.



Жулиета НИКОЛОВА