През 1928 г. в САЩ се провежда първата церемония по връчване на наградите на Американската академия за киноизкуство, които през 1931 г. са наречени “Оскар". Наградите се присъждат за американски (и англоезични) филми, включително за анимация и документалистика, както и за най-добър чуждоезичен филм, чиято премиера по екраните на САЩ е била до края на предходната година. През 1920 г. Жана д’Арк е канонизирана от Ватикана. През 1938 г. в Конго е убита най-голямата в света горила висока 195 см. През 1975 г. японката Юнко Табеи става първата жена, покорила Еверест - най-високият в света планински връх - 8 848 м., който се намира в Хималаите. На 16 май са родени: Габриела Сабатини аржентинска състезателка по тенис на корт, Олга Валентинова Корбут - белоруска състезателка по спортна гимнастика, Пиърс Броснан - един от най-успешните изпълнители на ролята на агент 007, Били Кобъм - панамски джазмузикант, композитор и барабанист, германският езиковед Хайман Щайнтал. На тази дата умират: Ро̀ни Джеймс Дѝо - американски рок певец и композитор на рок, хардрок и хевиметъл музика, хондураският политик Освалдо Лопес Ареляно, американският джаз пианист и композитор Хенри (Ханк) Джоунс, Фредерик Хоулънд Хопкинс – биохимик, княз Алексей Николаевич Церетелев - руски дипломат, Жан Батист Жозеф Фурие - френски математик.

2015 г.

Египетският наказателен съд произнася смъртна присъда срещу бившия президент на Египет Мохамед Морси.

2014 г.

При стълкновение между ислямисти и правителствените сили в Либия загиват 40 души.

2014 г.

Депутатите на върховния съвет на самопровъзгласилата се Донецка народна република утвърждават за министър-председател Александър Бородай.

2013 г.

Армения става председател на Комитета на министрите на Съвета на Европа.

2012 г.

За временен министър-председател на Гвинея-Бисау е назначен Руи Дуарте Баруш.

2012 г.

Новият министър-председател на Гърция Панайотис Пикраменос встъпва официално в длъжност.

2011 г.

След 11 месеца безвластие в Белгия крал Албер II натоварва лидера на Валонската (френскоговорящата) социалистическа партия Елио ди Рупо да състави правителство, с което е преодоляна опасността Белгия да се раздели на две отделни държави. На парламентарните избори на 13 юни 2010 г. социалистите получават 26 места в парламента, а Новофламандски алианс - националистическата партия от Фландрия, където говоримият език е фламандски (холандски) получават 27 и в тази връзка Алиансът иска разделение на Белгия.

2007 г .

На тази дата Никола̀ Пол Стефа̀н Саркозѝ дьо Нагѝ-Боча̀ встъпва в длъжност като 6-ти президент на Петата френска република и изпълнява тази функция до 15 май 2012 г., когато предава поста на Франсоа Оланд.

2007 г .

На тази дата Ал-Каида организира атака в Казабланка, Мароко, в която 33 загиват, а над 100 души са ранени след нападения срещу ресторант и кафене, често посещавани от чужденци.

1975 г.

Японката Юнко Табеи става първата жена, покорила Еверест. Най-високият в света планински връх- 8 848 м.- се намира в Хималаите. Наречен е така от англичаните през 1865 г. в чест на президента на Геодезическия комитет на Индия ген. Джордж Еверест. За пръв път върхът е изкачен на 29 май 1953 г. от Е. Хилари и Тенсинг Норкей. Българските алпинисти Х. Проданов, И. Вълчев, М. Савов, К. Досков и Н. Петков го покоряват през 1984 г., а Д. Василев през 1997 г. Китайското име на Еверест е Джомолунгма.

1938 г.

В Конго е убита най-голямата в света горила висока 195 см.

1928 г.

В САЩ се провежда първата церемония по връчване на наградите на Американската академия за киноизкуство, които през 1931 г. са наречени “Оскар". Наградите се присъждат за американски (и англоезични) филми, включително за анимация и документалистика, както и за най-добър чуждоезичен филм, чиято премиера по екраните на САЩ е била до края на предходната година. Условието за номинация на филм е да бъде прожектиран поне 1 седмица в Лос Анджелис. “Оскар"се присъжда в 5 категории- "най-добър филм", "режисура", "сценарий", "актьор" и "актриса". До 1944 г. не съществува ограничение за броя на филмите, номинирани в една категория, но днес те трябва да са пет. Най-много номинации за актьор има Дж. Никълсън - 11. С. Поатие е първият чернокож актьор печелил награда през 1963 г. Дж. С. Скот и М. Брандо са единствените, които отказват наградите заради несъгласие с експанзията и аморалността на филмовата индустрия. Статуетките “Оскар" се произвеждат от "RS Owens" в Чикаго, САЩ и съдържат 90% калай и 10% антимон, покрити са с мед, никел, сребро и злато, като след това са лакирани с епоксид. Носителите на “Оскар" връщат статуетките си в Академията, за да им се добавят метални табелки с имената. Наградите днес се връчват в края на март на пищна церемония, излъчвана по екраните от над 80 тв компании по света.

1920 г.

Жана д’Арк е канонизирана от Ватикана. Тя е родена около 1412 г. в лотарингско селце, пострадало от Стогодишната война. Фанатично религиозна, уверява хората, че й е предначертано да освободи Франция. С големи усилия успява да убеди дофина Карл да започне военни действия през февруари 1429 г. На 8 май въстаническата армия на Жана д’Арк разкъсва английската обсада на Орлеан, с което окончателно обръща хода на войната. На следващия ден освобождава обсадения от англичаните Орлеан и народът започва да нарича Жана д’Арк Орлеанската дева. След редица победи тя повежда армията към Реймс, в който на 17 юли 1429 г. коронова дофина Карл, като Карл VII. Размахът на народната война и огромната популярност на Жана д'Арк плашат краля и придворната аристокрация и впоследствие тя е отстранена от ръководството на военните действия. На 23 май 1430 г. по време на едно от излизанията на французите от обсадения Компиен героинята попада в плен на бургундците, които я предават на англичаните. Църковният съд в Руан я обвинява в ерес и я изгаря на кладата. През 1456 г. във Франция е организиран нов процес, на който Жана д’Арк е реабилитирана.

1853 г.

Княз Меншиков връчва ултиматум на Турция, в който се настоява Русия да получи правото да покровителства православната църква в Османската империя. В ултиматума се настоява и за смяна на министъра на външните работи Фуад паша, който е обвинен в некоректно отношение към Петърбург.

Руският адмирал е адютант на Александър I през 1812 г. Заема и длъжности те вицеадмирал, губернатор на Финландия през 1831 г и министър на войната през 1836 г. В началото на Кримската война (1853-1855 г.) княз Меншиков е назначен за губернатор на Крим. Войските му търпят поражение в битките при Алма и Акерман.

1770 г.

Състои се сватбата на бъдещия френския крал Луи XVI и Мария Антоанета Австрийска. Луи XVI е крал на Франция от 1774 г. до 1793 г. По време на неговото управление финансите на Франция се влошават още повече и кралят свиква Генералните щати, които се събират във Версай през 1789 г. Луи XVI, пълен с добри намерения, но слабохарактерен и намиращ се под влиянието на кралицата, губи популярност. Той не съумява да предотврати революцията и е отстранен от власт. Хвърлен в затвор Луи XVI е осъден като "виновен за съзаклятие срещу свободата на народа и за посегателство срещу общата сигурност на държавата". Заедно със кралицата е екзекутиран на 21 януари 1793 г.

1717 г.

Волтер е хвърлен в Бастилията заради сатиричните си произведения. Френският поет и философ е роден на 21 октомври 1694 г. в Париж. Той гостува на крал Фридрих II в Англия, Прусия, но по-голямата част от живота си прекарва във Ферне, близо до Женевското езеро. Умира на 30 май 1778 г. в Париж. Волтер борави с всички литературни видове и създава разнообразно литературно творчество. Автор е на трагедии ("Заира", "Меропа", "Мохамед"), исторически трудове ("История на Карл ХII", "Векът на Людовик ХIV" и др.), повести ("Кандид", "Задиг", "Микромегас" и др.), на критически съчинения ("Храмът на вкуса", "Забележки върху Мислите на Паскал"), епопеи ("Хенриада", "Поема на Фонтеноа"), философски трудове ("Философски писма", "Философски речник", "Опит върху нравите" и др.). Волтер упражнява голямо литературно и социално влияние. Стилът му се отличава с яснота, елегантност, чистота и точност.

1204 г.

Балдуин Фландърски е обявен за латински император. Това става след превземането на Константинопол от западните рицари на 13 април 1204 г. При подялбата на византийските земи, като император, той получава властта над по-голямата част от Константинопол, както и областта между Ахтопол и Чорлу. В стремежа си да завладее балканските територии на Византийската империя Балдуин Фландърски не приема предложението на цар Калоян (1197-1207 г.) за мир с България. В резултат на това се стига до война. Цар Калоян разбива войската на кръстоносците в битката при Одрин. На бойното поле българският цар пристига с цялата българска армия и 14 000 кумани. Маневрената куманска конница предприема лъжлива атака срещу латинския лагер и увлича рицарите в преследване. Бързото, и на пръв поглед неорганизирано, движение на конниците увлича рицарите в преследването им. Така неорганизирано и безредно те се отдалечават от своя лагер, за да достигнат до очакващата ги в засада българска войска. Затворени в плътен кръг, те се оказват срещу очакващите ги отряди на Калоян. Някои от спасилите се рицари след време записват, че в битката при Одрин загива “цветът на рицарската войска". Император Балдуин е пленен и отведен в Търново, където скоро след това умира. Малкото рицари, които успяват да избягат от полесражението, бягат към Родосто и Константинопол.

На тази дата са родени:

1970 г.

Родена е Габриела Сабатини аржентинска състезателка по тенис на корт. Започва да тренира едва 7-годишна. В кариерата си има спечелени 27 титли на единично и 14 на двойки. Има общо 618 победи и 179 загуби в професионалния тенис. Най-високото й класиране в световната ранглиста е първа в 3 различни периода от 1989 г. до 1993 г.. Многократно е избирана за “най-красивата тенисистка" в турнирите, в които е участвала.

1955 г.

Родена е Олга Валентинова Корбут - белоруска състезателка по спортна гимнастика. Четирикратна олимпийска шампионка и двукратна сребърна призьорка (1972 г., 1976 г.).

1953 г.

Роден е Пиърс Броснан - един от най-успешните изпълнители на ролята на агент 007. Актьора е роден в Ирландия. До третата си година е отгледан от майка си, която е медицинска сестра. Баща му го изоставя малко след неговото раждане. От 3 до 11 години Пиърс е възпитаван от родителите на своята майка, която заминала за Лондон. Това предопределя затворения характер на младия Пиърс, който завършва драматично училище и започва театралната си кариера с епизодична роля в пиесата "Дългият страстен петък". Признание като актьор получава след изпълнението си в пиеса на Тенеси Уилямс. Жени се за Касандра Харис, която умира през 1992 г. от рак. В същата година Пиърс Броснан постига първия си комерсиален успех в киното с филма "Човекът с косачката" (The Lawnmower Man). Преди това се снима в роля на детектив в сериала "Ремингтън Стил" (1982-1987 г.) и в няколко други криминални продукции, които нямат кой-знае какъв успех - "Номади" (Nomads, 1986 г.) на Джон МакТиърнън, "Четвъртия протокол" (The Fourth Protocol, 1987 г.) на Джон Маккензи и др. Филмът на Брус Биърсфорд "Мистър Джонсън" (Mister Johnson, 1991 г.) му дава увереност в собствените сили, а неголямата роля в "Мисис Даутфайър" (Mrs. Doubtfire, 1993 г.) разширява кръга на неговите почитатели.

Още през 1986-а година му предлагат за пръв път да изиграе Джеймс Бонд, но 9 години по-късно, той става новият агент 007 в "Златното око" (Goldeneye, 1995 г.). Филмът се радва на изключителен касов успех и със спечелените $ 350 млн. се нарежда в топ 10 на най-касовите филми в историята на киното.

Броснан основава и собствена кинокомпания "Irish Dreamtime, Inc.", която е кoпродуцент на успешния римейк на "Аферата Томас Краун". През 2001-а Броснан се снима заедно с носителя на Оскар Джофри Ръш във филма "Шивачът от Панама" на режисьора Джон Бурман. През 2001 г. се жени за журналистката Кейли-Шей Смит, от която има двама сина. Живеят в Малибу Бийч, Калифорния. Още 45-годишен Броснан става дядо, след като дъщеря му Шарлот от първия брак ражда.

1946 г.

Роден е Били Кобъм - панамски джазмузикант, композитор и барабанист. В средата на 60-те години е в квинтета на Хорас Сейвър. От 1966 г. свири в групата на Майлс Дейвис (заедно с Джон Маклафлин, с когото основават “Маховишну оркестра"). През 70-те год. се ориентира към фънка и фюжън (издава “A Funky Thide оf Sings", 1975 г.; “Magic", 1977 г.). Други албуми: “Inner Couflict" (1978 г.), “Spectrum" (1979 г.), “Billy Cobham" (1981 г.), “A Power Play" (1987 г.), “By Design" (1992 г.), “Nordic" (1999 г.). През 1993 Били Кобъм гостува в България.

1823 г.

Роден е германският езиковед Хайман Щайнтал. От 1863 г той е професор в Берлинския университет. Последовател е на В. фон Хумболт, един от основателите на психологическото направление в езикознанието. Концепцията на Щайнтал за езика е субективно-идеалистическа и чрез нея се стреми да разреши проблемите на етническата психология. Той отделя особено място на езика в етнопсихологията. Възгледите му оказват голямо влияние върху ранните трудове на А. А. Потебня и върху младограматиците. Езиковедът защитава ономатопоетическата (звукоподражателната) теория за произхода на езика и създава основите на т. нар. културна антропология. Популяризатор е на типологическата класификация на езиците и през 1860 г. внася някои промени в нея. Щайнтал умира на 14 март 1899 г. в Берлин.

На тази дата умират:

2010 г.

Умира Ро̀ни Джеймс Дѝо - американски рок певец и композитор на рок, хардрок и хевиметъл музика и един от най-великите и влиятелни вокали в света. Роден е на 10 юли 1942 г. в Портсмът, Ню Хампшър, но израства в град Кортланд, щата Ню Йорк. Истинското му име е Роналд Падавона. По време на 53-годишната си активност е вокалист на групите "Елф“, "Рейнбоу“, "Блек Сабат“, "Дио“ и "Heaven and Hell“.

2010 г.

Умира хондураският политик Освалдо Лопес Ареляно, който 2 пъти е президент на Хондурас - през периодите 1963-1971 и 1972-1975 г. Става за първи път президент на 3 октомври 1963 г. чрез военен преврат, 10 дни преди да се проведат президентските избори. През 1971 г. разрешава да се проведат избори, но след като вижда, че губи, отново завзема властта. През 1975 г. американската Комисия за търговия с ценни книжа осветява схема на даване на подкуп от "Чикита Брендс Интернешънъл“ в размер на 1,25 млн. долара с опция за още толкова на президента Лопес срещу обещание за намаляване на експортните мита при износа на банани. Търговията с акции на компанията са спрени, а Лопес Ареляно е свален от властта от своя приятел Хуан Алберто Мелгар на 22 април 1975 г. След това Лопес е активен бизнесмен, собственик на няколко бизнеса из цяла Латинска Америка. Той е собственик и на фалиралия по-късно национален авиопревозвач на Хондурас TAN-SAHSA.

2010 г.

Умира американският джаз пианист и композитор Хенри (Ханк) Джоунс. Той е роден на 31 юли 1918 г. във Виксбърг, Мисисипи. Започва кариерата си като пианист през 1944 г., когато се премества в Ню Йорк. През 1948-1953 г. често акомпанира на Ела Фицджералд, включително при нейните турнета в чужбина. През следващите години работи с други известни музиканти, а от 1959 до 1975 г. е щатен пианист в телевизията Си Би Ес. През 70-те години започва редовно да издава собствени албуми. През 2009 г. получава "Грами“ за цялостен принос.

1947 г.

Умира Фредерик Хоулънд Хопкинс - биохимик. Той е роден на 20 юни 1861 г. в Ийстбърн. Завършва Лондонския университет, като от 1894 г. е доктор по философия. Там работи до 1898 г., а след това преминава в Кеймбриджкия университет, където от 1914 г. е професор по биохимия. Основните му трудове са по биохимия на азотната обмяна в организма. Хопкинс открива триптофана през 1901 г. и глутатиона през 1921 г. Той установява натрупването на млечна киселина в работещите мускули и е един от основателите на витаминологията. Открива в състава на млякото витамините А и D, стимулиращи растежа. Хопкинс е член на Лондонското Кралско дружество от 1905 г., а през 1930-1935 г. е и негов президент. Заедно с Х. Ейкман получава Нобелова награда за физиология и медицина през 1929 г.

1883 г.

Умира княз Алексей Николаевич Церетелев - руски дипломат. Той завършва Юридическия факултет на Московския университет. Князът е секретар на руското генерално консулство в Белград и втори секретар на руското посолство в Цариград, управляващ руско консулство в Одрин и в Пловдив и генерален консул на Русия в Пловдив. Той участва в международната комисия за разследване на турските жестокости в България след потушаване на Априлското въстание. По нареждане на граф Н. П. Игнатиев изготвя заедно с Ю. Скайлер проект за автономно управление на страната ни. представен на Цариградската конференция (1876-1877 г). По време на Руско-турката война (1877-1878 г.) е доброволец, а след това участва в мирните преговори в Сан Стефано (1878 г). През 1878-1879 г. е назначен за руски делегат в Европейската комисия за изработване на Органически устав на Източна Румелия. Церетелев полага усилия да се осигури най-широка автономия на Южна България и да се защитят правата на българското население. Съдейства за държавно-политическо изграждане на автономната област и утвърждаването на нейния български характер.

1830 г.

Умира Жан Батист Жозеф Фурие - френски математик. Той е роден на 21 март 1768 г.. Завършва Военно училище и работи като преподавател. През 1796-1798 г. е в Политехническото училище в родния си град. Първите му трудове са в областта на алгебрата. В лекциите си от 1796 г. формулира теоремата за броя действителни корени в алгебричните уравнения, лежащи в определени граници. През 1818 г. Фурие изследва въпроса за условията за приложение на разработения от И. Нютон метод за числено решаване на уравнения. Освен това работи в облостта на математическата физика. През 1807 г. и 1811 г. представя в Парижката Академия на науките първите си открития върху теорията за разпространението на топлината в твърдо тяло, а през 1822 г. публикува труда “Аналитична теория за топлината" . Това е съществен принос в развитието на математиката, отправен пункт за създаване на теорията за тригонометричните редове и за разработване на някои общи проблеми на математическия анализ.

За изготвянето на историческата справка на Агенция “Фокус" са използвани следните източници:

Енциклопедия “България" - Издателство на БАН, 1982 г.;

Енциклопедия “Британика" (2004 г.);

Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);

Фамилна енциклопедия “Larousse";

История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2004 г.;

История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

Български традиционен календар - БАН, Издателство Вион, 2002 г.;

История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес", 2002 г.;

Българска военна история - БАН, 1989 г.;

История на войните в дати - Издателска къща “Емас", 2001 г.;

История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд", 2002 г.;

История на Османската империя - Издателство “Рива", 1999 г.;

Българска енциклопедия, БАН, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

Исторически бюлетин – на “The New York Times";

Исторически бюлетин – на “The History Channel";

Исторически бюлетин – на “World of Quotes";

Исторически архив на Агенция “Фокус" - отдел “Архив и бази данни" и други.;