България завоюва общо 29 златни, 23 сребърни и 26 бронзови медала от провелото се през последните четири дни Европейско първенство по ушу, на което домакин бе Бургас. Националният отбор на страната ни зае второ място в отборното класиране след най-многобройната страна участник във форума – Турция, а след България с впечетляващо силно представяне се нареди съставът на Украйна.

Пълната хегемония на Турция се открои от началото до края на състезателните дни, а южната ни съседка е избрана за домакин на следващото Европейско първенство по ушу, което ще се проведе в турския курорт Анталия догодина. Съорганизатор на следващия форум се очертава да бъде Българската федерация по Ушу с президент Гн Стефан Колев, който е вицепрезидент и на европейската централа.

Шампионатът на стария континент се проведе в двете основни направления на ушу (пълен контакт) и тао лу – ръчни форми и форми с оръжие, както и двубои – Санда.

Участваха 500 състезатели от 13 държави – България, Турция, Андора, Армения, Кипър, Украйна, Босна и Херцаговина, Хърватия, Словения, Сърбия, Северна Македония, Белгия, Италия.

Древният спорт ушу, който е новата олимпийска дисциплина на игрите в Африка през 2026-а, е един от най-разпространените бойни спортове в Европа, а изборът на Бургас за домакин на престижното състезание за пореден път поставя страната ни на картата на големите спортни столици.

Първият ден премина под хегемонията на турския национален отбор, които до момента се окичиха с 10 златни медала и са фаворит в голяма част от дисциплините.

Следващи по брой качвания на почетната стълбичка са състезателите от Украйна с четири златни медала, следвани от българския национален отбор с три злата.