Всички общински и държавни училища от областите Монтана, Враца и Видин имат възможност да назначат в екипите си учители, обучени и прецизно подбрани от програма “Нов път в преподаването" на фондация “Заедно в час".

Заявките за нови учители се приемат до 9 юни на сайта https://zaednovchas.bg/schools/

Учителите от програмата са подходящи за всички училища, които искат да изградят мотивиран и способен екип, като назначат нови, инициативни и добре подготвени учители. Те преподават по разнообразни предмети, като преобладават учителите в начална степен и учителите по математика, науки и английски език.

Какъв е профилът на новите учители

Учителите в програма “Нов път в преподаването" са избрани с взискателен подбор измежду хиляди кандидати, като гаранция, че притежават нужните умения и нагласи за упорита и ефективна работа в училище. Традиционно само 10% успяват да преминат взискателния подбор. Одобрените кандидати имат готовност да работят във всякакви училища, включително в малки населени места, в крайни градски квартали и с уязвими групи, където учениците срещат повече затруднения с усвояването на учебния материал, показват незадоволителни резултати на външните оценявания, имат ниска мотивация за учене и са в риск от отпадане от образователната система.

Участниците в програмата залагат на индивидуален подход с учениците, наблягат върху мотивацията и прилагат разнообразни форми на обучение в класната стая и отвъд нея. Новите учители могат да допринесат към училищния екип с разнообразен опит и умения, сред които са владеене на чужди езици, доброволчество, проектната дейност, работа с нови технологии и справяне с непредвидени ситуации.

Одобрените участници тази година вече започнаха предварителното си обучение, а през юли и август ще преминат цялостна интензивната лятна обучителна програма, която включва теоретична и практическа подготовка (преподаване на ученици в реална учебна среда). В рамките на програмата учителите получават от “Заедно в час" още менторска подкрепа от хора с опит в преподаването, достъп до надграждащи обучения според нуждите им в класната стая и допълнителни възможности за професионално развитие. Всички обучения са съобразени с държавните образователни изисквания.

Всички нови учители от “Нов път в преподаването" са част и от Национална програма “Мотивирани учители" на МОН

Участниците в програмата, които нямат педагогическа правоспособност, придобиват такава в акредитиран български университет и като част от Национална програма “Мотивирани учители" на Министерство на образованието и науката. Програмата предлага на училищата в страната да привлекат мотивирани и подготвени специалисти от разнообразни професионални области със или без педагогическа квалификация. “Заедно в час" е партньор, съвместно със СБУ и отговаря за осъществяването на модули от програмата, които включват обучението, подготовката и подкрепата на новите учители. Чрез назначаването на учител от програма “Нов път в преподаването" училището автоматично става участник и в Националната програма.

Заедно в час в региона на Северозапада

В двете области Враца и Монтана "Заедно в час" работи от 2016 г. През настоящата учебна година в региона работят 7 учители от програма "Нов път в преподаването". Всички те работят в пет училища партньори на "Заедно в час" в област Враца (в Бяла Слатина, Козлодуй, Мездра, Михайлово и Софрониево) и едно училище в обл. Монтана (в Лехчево).

За “Заедно в час"

“Заедно в час" вече 11 години работи за това всяко дете в България да има достъп до качествено образование и възможност да реализира потенциала си, независимо от средата, в която живее, и социално-икономическия си произход. “Нов път в преподаването" е първата програма на организацията, която привлича, подбира, обучава и подкрепя силно мотивирани и способни хора от различни сфери да стават учители в цялата страна. Участниците в програмата получават специално разработени обучения, менторска подкрепа, възможности за кариерно развитие, полезни ресурси, професионални контакти и силни приятелства. От 2020 г. в програмата са въведени и специални модули за ефективно преподаване в онлайн среда, които се оценяват високо от директорите на училищата партньори.