На 14 и 15 май 2022 г. (събота и неделя) в хотел Метрополитън (гр. София, бул. Цариградско шосе №64) ще се проведе конференция на тема "Активно гражданство за ефективно здравеопазване“. Събитието ще се проведе присъствено и с опция за онлайн наблюдаване на конгресните сесии на живо във Facebook страницата на Национална пациентска организация (www.facebook.com/npo.bg).

Акцент в първия ден на Конгреса (14 май 2022 г.) е дискусионният панел по темата за Достъп и ефективност в здравеопазването, участие в който са заявили: д-р Александър Симидчиев, зам.-председател на Комисия по здравеопазването, проф. Антония Димова, декан на Факултет по обществено здравеопазване към Медицински университет – Варна, проф. д-р Христо Хинков, Дирекция Психично здраве и превенция на зависимост към НЦОЗА; Аркади Шарков, Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП), адв. Мария Петрова, управител на кантора по медицинско право "ЛексМедика“ и др.

В рамките на събитието ще има и презентации на експерти в сектора, сред които проф. Антония Димова, декан на Факултет по обществено здравеопазване към Медицински университет – Варна, г-жа Петя Георгиева, Институт за пазарна икономика, г-жа Никола Бедлингтън от Европейското партньорство за достъп до качествено здравеопазване, г-жа Мира Ганова, генерален директор на Български клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването и др.

На 15 май (неделя) тематичният модул в рамките на програмата е предвиден само за членове и регионални представители на НПО. В интерактивна среща ще бъдат обсъдени стратегическите планове на Национална пациентска организация, ролята и дейностите на регионалните представители и възможностите за сътрудничество, включително в рамките на проект "Активни граждани за местни и национални реформи в здравеопазването“.

Конференцията се организира от Национална пациентска организация, в рамките на проект "Активни граждани за местни и национални реформи в здравеопазването“ и представлява заключително събитие на юбилейния Х Национален конгрес на пациентските организации, който стартира в началото на декември 2021 г.