Вече 13-ти ден никой не знае каква е цената на газа у нас. Това заяви Жечо Станков, депутат от "ГЕРБ-СДС“ и бивш зам.- министър на енергетиката, в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"Твърди се, че се извършват проверки и че цената щяла да падне, но това, което виждаме, е, че най-вероятно ще остане същата вместо да падне с 30%, каквито бяха очакванията, ако не разваляхме дългосрочните си договорки“.

Жечо Станков изрази съмнение към казаното от премиера Петков, че втечнения газ от САЩ ще бъде по-евтин. По думите му в калкулацията изобщо не влизат разходите за докарване на газа до България.

"Безспорно изказванията на премиера събуждат в мен лично като енергиен експерт големи съмнения какво означава, че газът от САЩ ще е на малко по-ниска цена, след като веднага след това ваши колеги ми зададоха въпроса: а ние имаме ли паркомясто на газовия терминал, за да може да стигне газът до Гърция, и през гърците до България – отговорът беше: не. Което означава, че в калкулацията въобще не са сметнати разходите за докарване на газа до България, което означава според мен, че няма как този газ да е на по-ниска цена. Още повече, от обявените срещи официални на премиера не фигурираше никъде среща с производител или доставчик на газ, което ме навежда на мисълта, и от прессъобщенията на американското правителство, че въобще темата не е била дискутирана или повдигана“, отбеляза бившият зам.-енергиен министър.

По-високата цена, която виждаме и очакваме днес КЕВР да гласува, означава, че от джоба на българина на месец ще излизат над 100 милиона, посочи депутатът.

"Като казвам по-висока цена имам предвид запазване на същата, въпреки че тя трябва да падне минимум с 30%, Именно заради това тази комисия трябва да внесе яснота, и още по-важно е да вземе решения, за да предложи решения на правителството, след като те могат да преценят как да действат, да им помогнем по какъв начин да защитят националния интерес и интереса на хората.“, каза още Жечо Станков.

Той обясни по какъв начин реално към днешна дата може да падне цената на горивото.

"Спекулира се с различни мерки, които държавата ще предприеме. На първо място най-лесният вариант е разговор комисията и в рамките на броени дни договаряне на възможността да отпадне биогоривото, или тези 5 до 7% гориво, които дават възможност конвенционалния дизел и бензин да бъдат намалени. Това означава минимум 15 стотинки надолу. Допълнително още 20% на 9% намаляване на ДДС-то, което са допълнително още около 40 стотинки. И стават над 55 стотинки. Преди държавата да започне да упражнява правата си и да натиска другите държави-членки за намаляне на допълнително на акциз, защото пък в България е най-ниският акциз на сектора на Евросъюза. Така че там трябва съгласие на всички държави, за да слезем на още по-ниски нива“, посочи той.

"Това са стъпки, които буквално в рамките на седмици могат да се случат, вместо да се чудят как всеки с личната си карта да ходи по 25 стотинки отстъпка да получава и т.н., което според мен трудно може да функционира към днешна дата“, допълни Жечо Станков.

Евелина БРАНИМИРОВА