Краставици гледа цяла Европа, рози гледаме само в България, трява да стане стратегически сектор за страната. Това казаха в студиото на Радио "Фокус“ Владимир Стоянов, председател на сдружение "Българска розова долина“, и Мирена Георгева, член на УС на сдружението. Стоянов отбеляза, че във всички земеделски браншове е трудно, но розата е към малък сектор, който е единственият в Европа. Според него секторът е много специфичен и трябва браншът да излезе с единно искане. "Ние знаем как да го подредим. Никой в администрацията няма никаква идея как се берат рози или как се дестилира. Ние сме хората, които трябва да се обединим и да кажем: това е проблемът, това е решението“, уточни той.

"Имаме примери как влияят дори дребните неща. В дестилерии, които са на газ, с излизането на новината, че няма газ, те казаха, че просто няма да отворят. Хора, които са се грижили за розите си една година, не може толкова лесно техният труд да бъде захвърлен. Те няма къде да продадат розите“, поясни Владимир Стоянов.

"Ковид кризата допълнително влоши нещата. Тя ги влошава както за нас, така и за другите страни, но ако ние имаме лидерската позиция, това ще ни донесе повече стабилност. Нашата цел е да не позволяваме всяка икономическа нестабилност, дори да не е голяма криза, да вкарва нашия сектор на изкуствено дишане. Защото в момента абсолютно всяко малко колебание на пазара се отразява много лошо на сектора. А това говори за, че секторът не е стабилен“, категорична е Мирена Георгиева.

"В момента парите, които идват от Европа за стимулиране на земеделските стопани, се дават на база декар насаждения, което е европейска директива. Държавата не е застанала пред Европа, не можем и по някаква причина да застанем и да кажем: ние имаме тук един сектор, който е специфичен, вие го нямате, не знаете какво е най-доброто, но ние знаем затова искаме специално за розопроизводството парите да се дават на база килограм реализиран розов цвят“, даде пример тя.

"Трудно ни е, защото не ни обръщат внимание, но ние смятаме, че това ще се промени. Имахме доста добър диалог с Министерство на икономиката, с Министерство на труда и социалната политика в последните няколко месеца. Вярваме, че ще стигнем и до Земеделското министерство“, добави Георгиева. Розопроизводителите заявиха, че са обнадеждени особено сега, когато предстои дописването на стратегията. "Със сигурност ще ни обърнат внимание и ще трябва заедно да намерим решения. Ако имат нужда от подкрепа, ще ги подкрепим пред Европа, за да си извоюваме онова, което е важно за нашия сектор“, каза още Мирена Георгиева.

Милослава АНГЕЛОВА


Пълния текст на интервюто четете в раздел "Мнение"