София. Кабинетът одобри резултатите от участието на България в редовното заседание на Съвета по образование, младеж , култура и спорт на ЕС, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Министерският съвет одобри резултатите от участието на Република България в редовното заседание на Съвета по образование, младеж, култура и спорт на ЕС, което беше проведено на 04-05 април в Люксембург. От българска страна участваха министрите на културата и на младежта и спорта Атанас Атанасов и Радостин Василев, както и Десислава Стойкова, дипломат в Постоянното представителство на България в ЕС.

В раздел "Образование“ Съветът одобри Препоръка на Съвета, относно изграждане на мостове за ефикасно европейско сътрудничество в областта на висшето образование, Заключения на Съвета по отношение на Европейката стратегия за укрепване на институциите за виеше образование и Заключения на Съвета за повишаване на европейската мобилност на учителите по време на тяхното първоначално и последващо обучение. Министрите на образованието проведоха политически дебат на тема “Подобряване на управлението на кризи и подготовката за кризи в европейското пространство за образование“.

Българските участници заявиха, че сътрудничеството на европейско ниво, общите усилия и ангажираност на държавите членки са най-добрият и ефективен метод за справяне с трудностите. Те предоставиха информация относно мерките, предприемани от нашата страна за достъпа на децата-бежанци, студентите и преподавателите до качествено образование и осигуряване на възможност за работа в български училища. Страната ни подкрепи мерките, предприети от ЕК по отношение на кризата в Украйна, но също така отбеляза, че е необходим индивидуален подход при предоставянето на финансова подкрепа за държавите членки в зависимост от степента на поемане на бежанския поток.

В раздел "Младеж“ България подчерта важната роля на доброволческите дейности и дейностите за солидарност във връзка с интегрирането на нарастващото мигрантско население и борбата със социалното изключване. Българският министър на младежта и спорта отбеляза, че в рамките на Европейската година на младежта един от основните приоритети на България е "Младежкото доброволчество - кауза за устойчиво развитие тук и сега“, като анонсира планираното разработване и публикуване на Бяла книга за младежко доброволчество.

В раздел "Култура“ министър Атанасов очерта посоките на действие на национално ниво и изрази подкрепа за използване и мобилизиране на съществуващите програми и инициативи на ниво ЕС и създаването на централизирана платформа, която ще позволи споделянето на добри практики и кампании. Той изтъкна силна подкрепа за борбата срещу дезинформацията, подчерта, че украинската култура е и европейска култура, като в тази връзка акцентира върху необходимостта от предприемане на своевременни действия за нейната подкрепа.

В рамките на заседанието на Съвета на министрите на спорта на държавите членки на ЕС бяха единодушно одобрени Заключения на Съвета относно спорта и физическата активност като обещаващи лостове за трансформиране на поведение в полза на устойчивото развитие. България подкрепи приемането на документа, който акцентира върху постигането на целите за устойчиво развитие и повишаване на осведомеността относно спорта и неговата роля за опазване на природата и климата сред всички възрастови групи.

Чрез видеовръзка в заседанието на Съвета се включи и министърът на младежта и спорта на Украйна Вадим Гхутсцайт, който представи въздействието на войната върху спортния сектор в Украйна и призова за оказване на помощ на украинските спортисти. Той изрази специална благодарност към българския министър на младежта и спорта за оказаното съдействие за настаняване на украински спортисти в България.