В България стабилност трудно ще се получи, докато ври и кипи около самоопределянето ни по отношение на войната в Украйна. Така коментира бившият посланик на България в Русия Илиян Василев вътрешнополитическия живот на страната ни в контекста на войната между Русия и Украйна.

В обзора на деня "Това е България“ на Радио "Фокус" политическият анализатор обясни, че от там тръгва и ценностният ни избор.

"Защото самоопределянето ни по отношение на войната е производно, от там тръгва и ценностният ни избор, смисълът на това, което правим, накъде сме тръгнали, с кого ще пътуваме, как заедно да постигнем някакви цели.

Защото руската формула е, че "всяка една нация трябва да постига своите цели за сметка на другата.“

А европейската формула и тази на НАТО е, че "благоденствието и сигурността, за да бъдат трайни, трябва да бъдат споделени.“

Е как да бъдат, като сега половината политически елит, дори не дава шанс за провеждане на преговори с Република Северна Македония и естествено те от там тръгнаха с македонското малцинството в България. Ние пък ще тръгнем в ответ с някакви по-остри фрази и така доникъде няма да стигнем. Защо? Защото не вземаме урок от Франция и Германия, които са били в много по-тежка ситуация, да делят едно минало пълно с кръв, с убийства, с коварства, особено ако върнат историята до там, където ние сме стигнали в отношенията с Македония – до цар Самуил, ами те тия нации никога не трябваше да спират да се бият помежду си. Но това е въпрос на зрялост и интелект“, каза Илиян Василев.

Попитан в риториката на Ренета Инджова дали ще се сбъдне прогнозата 11 май – финален ден на правителството, Илиян Василев намери доза оптимизъм, за да разсее нерадостната, неоптимистична картина на българската реалност, която се създаде в процеса на разговора, като подчерта, че все още има нещо, което крепи управляващата коалиция, а именно анти-ГЕРБ и анти-ДПС реториката.

"Пак казвам, у нас случайните и нетрайни неща понякога се задържат повече. Това правителство все още да не забравяме, че има една спойка, а това е анти-ГЕРБ и анти-ДПС реториката. И разбира се не само реторика, ами желанието да се разместят куповете карти. В правителството има слаби звена и визирам ИТН, тъй като реформаторският потенциал там е много особен. Изобщо за пореден път пропускаме възможността тази огромна положителна енергия на протеста, на желанието за промяна да се канализира в положителни политики и политики с цел добруването на народа, а не пак на някакви сделки и политически формати познати до болка.

Все пак си мисля, че правителството има още шанс, ако направи точните ходове, както се случи със специализираното правосъдие – с големи мъки, но с успешен край. Така че има възможност и за други подобни ходове, които да са ключови и които ще стабилизират иначе тази необичайна четворна коалиция, в която механизмът за координация и синхронизиране на интересите не е изчистен. От там и от грешната формула на това правителство, да управляват като феодали отделните министерства“, каза още политическият анализатор и енергиен експерт, като допълни:

"Много бих искал правителството да бъде по-стегнато, да прави само важни и верни ходове, за да не си разпилява енергията по второстепенни неща", завърши анализа Илиян Василев, бивш посланик на България в Русия.

Цоня Събчева