Днес от 14:00 часа в Залите за временни експозиции на Градската художествена галерия (ул. "Княз Александър I“ №15) ще се открие дебютната за Пловдив самостоятелна изложба на Еми Куртова "Автопортрети“, съобщиха организаторите.

Еми Куртова е млад творец, фотограф, развиващ се в сферата на изобразителните и приложните изкуства. Следва “Фотография" в Нов български университет в София. Тя е участиник в редица конкурси в страната и чужбина. Още на 15 години печели първите си награди. Родена е през 2000 г. в град Петрич. На 12 години, повлияна от баща си, започва да се интересува от фотография. Още като дете в родния си град разширява интересите си към изкуството посещавайки Клуб "Еврика", профил "Изобразителни и приложни изкуства" с преподавател Христо Павлов. Изрисуване на градски стени са част от дейностите, които правят. Още като ученичка в гимназия в продължение на две години работи като фотограф в детски кът, където снима предимно деца. Става търсен фотограф за детска фотография и различни събития. На 16 години получава първото си голямо признание - Първо място на международения фестивал в гр. Сосновиек, Полша. Завоюва още няколко първи места в национални и международни конкурси.

Работи и с глина в курс "Керамика" на НБУ и това е нещо, което много и допада.

В своите само 20 години тя не спира да търси, започва да изгражда ясни представи за това, което иска да предаде в творбите си. През втората година от следването си завършва с отличие курса "Фоторазказ" в НБУ още с първата си предадена работа. Нейният преподавател доц.Правда Кирова определя проекта като дълбоко вълнуващ, представящ големите въпроси за човека и света. Доц. Кирова споделя, че темата, която Еми разкрива, би могла да търси периодично през целия си творчески път. "Виждам себе си и моето изкуство извън "кутиите", харесвам да се изразявам извън тях. Като съпоставям човека в природата, разбирам и повече за собствения си свят", "Виждам, че динамиката и движението във фотографиите ми присъства от самото им начало. Разбирам, че ги търся постоянно", споделя тя. Може би затова едно от последните й начинания са кратки видеа - без обработка, без филтри, без никава редакция.

През 2021 година започва работа като PR на американския мултимедиен артист - Шон Рабах. Шон споделя: "Еми е истински художник по душа и практика. Нейният мек и елегантен подход към живота се отразяват в перфектно балансираните й творения".

Конурси и надради по фотография:

• Международен младежки фестивал “Inne Spojrzenie" гр. Сосновиек, Полша – 2016 – Първо място

• Национален конкурс "Фотоприказки" ОДК гр. Кърджали – 2016 – Първо място

• Международен младежки фестивал "МУЗИТЕ", гр. Созопол - 2018 – Първо място

• Национален конкурс "Чудото любов", ОП "Младежки център" гр. Хасково - 2018 – Второ място

• Национален ученически конкурс "Фотография" ОДК гр. Благоевград – 2015