Всяка една икономика успява да се нагоди към санкциите с времето. Това каза Георги Кадиев, бивш заместник-министър на финансите в интервю за обзора на деня "Това е България“ по Радио "Фокус“. Според него не е далече времето когато ще се възроди някакъв вид "Желязна завеса“, световната търговия ще пострада, но всеки ще намери баланса за себе си.

"Всяка една икономика успява да се нагоди към санкциите с времето. Най-вероятно Русия ще направи това, Европа ще се нагоди без руския газ и всеки ще си гледа неговата работа, т.е. ще се възроди някакъв вид "Желязна завеса". Световната търговия ще пострада, но всеки ще намери баланса за себе си", каза още Георги Кадиев.

Вместо да се реши генералния проблем с доставките на газ, управляващата коалиция се занимава с маловажни неща, като това ще даваме ли на Украйна муниции, а правилна позиция няма - всичко е в пропорциите.

"В крайна сметка дали ще продаваме оръжие ние на Украйна или ще го правим чрез друг е едно и също. Опитваме се да си измием съвестта по един или друг начин. Целият ЕС се държи доста лицемерно в тази ситуация, защото за 42 дни война сме платили над 30 милиарда евро за газ и петрол, а в същото време един-два милиарда помощ за Украйна и обясняваме колко е лоша Русия. Защо тогава купуваме от нея газ и петрол, а не го спрем? Защото ни боли, а ние не искаме това", подчерта Кадиев.

Целият ЕС се държи лицемерно в ситуацията с войната и се стреми да си измие съвестта по един или друг начин, но до колко съвестта може да бъде измита, всеки сам си преценява", категоричен беше Георги Кадиев.

Цоня СЪБЧЕВА