Руският президент Владимир Путин заяви днес, че военната операция на Москва в Украйна без съмнение ще постигне по думите му "благородните си цели", предаде Ройтерс.

В реч на космодрума "Восточний", където участва в церемония за връчване на държавни награди на руски космонавти, Путин заяви, че Москва е нямала друг избор, освен да започне военна операция в защита на Русия и че сблъсъкът с антируските сили в Украйна е бил неизбежен, съобщиха руски медии.

Путин каза, че Русия е готова да си сътрудничи с всички партньори, които проявяват готовност, и няма да се затваря. "Няма да се изолираме. В днешния свят не е възможно да изолирате някого изцяло, със сигурност не и огромна държава като Русия. Ето защо ще работим с онези наши партньори, които желаят да си взаимодействат с нас", каза той.

Президентът добави, че в специалната военна операция в Украйна руските въоръжени сили действат смело, компетентно, ефективно и ефикасно, използвайки най-модерните видове оръжия, предаде ТАСС.

Путин поздрави работещите в космическия отрасъл, както и всички граждани на Русия и Беларус, по случай Деня на космонавтиката. "Поколението, което създаде националната ракетно-космическа програма, ни остави не само огромно техническо наследство, но и ценности, към които се стремим днес", заяви Путин. "Стремежът на нашите предци да вървят напред е залог за нас. Въпреки всички трудности и опити отвън да ни се попречи, ние последователно и упорито ще изпълняваме всички набелязани планове", подчерта той.

Превод и редакция: БТА