Председателят на ПП АБВ Румен Петков и народният представител Владимир Маринов се срещнаха в Силистра с членове и симпатизанти на партията, съобщиха от пресцентъра на ПП АБВ. Във фокуса на разговорите бе сигурността на държавата ни в контекста на военния конфликт в Украйна.

Петков обоснова необходимостта от гарантиране на енергийната сигурност на България и Европа, както и сигурността по отношение на бежанските потоци от Украйна. Той отново подчерта липсата на граничен контрол и неяснотата, освен жени и деца, какви други украински граждани влизат у нас. "Европа не е подготвена за бежанската вълна. Не се провежда никакъв санитарен контрол на границата. Необходими са мерки на входа на България – какви граждани влизат, вземат ли се превантивни мерки за недопускане на сблъсъци между руснаци и украинци у нас", сподели тревогата си Петков. Тежките ресори по бежанската вълна са на Левицата - министерствата на туризма и на труда и социалната политика. Необходимо е в коалиционния формат да се постигне баланс на тежестите, каза Румен Петков.

Председателят на АБВ постави акцент и върху безпрецедентната енергийна криза, пред която е изправена България, на фона на която енергийният сектор се ръководи посредствено. Той отново припомни, че само за три дни (петък, събота и неделя) от газохранилището в Чирен "Булгаргаз“ е продал над 30 000 мегаватчаса на фирми, които изнасят в Румъния за над 12 млн. лв. пред погледа на министър-председателя и министъра на енергетиката. "В момента имаме най-евтиния газ в Европа, който се продава от Булгаргаз в Румъния. Ще направим възможното за ефективен парламентарен контрол", подчерта Румен Петков. Това е стратегически въпрос за болниците, детските градини, училищата, социални домове, предприятия.

Същевременно Петков подчерта, че дестабилизация на държавата означава реанимация на предния тип управление. "Атмосферата не е сменена по необратим начин. Нужно ни е време като общество и институции да се създаде сигурност у хората. Може да има много упреци срещу правителството и премиера, но връщане назад ще бъде пагубно за обществото ни“.

Народният представител на АБВ в ПГ "БСП за България Владимир Маринов посочи, че на България е необходим работещ парламент за спазване върховенството на закона. "Проблем с липса на продукти и суровини от първа необходимост и изхранването на българите няма", увери Маринов. И отново подчерта позицията на АБВ и "БСП за България“ против изпращане на оръжия за Украйна.

Петков представи пред актива на АБВ в Силистра родолюбивата инициатива - календар на АБВ "Българско Възраждане" и подари изданието на Иванка Ташева-общински и областен председател на АБВ в Силистра и заместник-председател на Общинския съвет в дунавския град, както и на всички участници в срещата.

По-късно Румен Петков се срещна с Доростолския митрополит Яков. Въпросите за гарантиране на достъпа до Скалните манастири, доизграждането на църквата в село Искра, изграждане на нови храмове в епархийския център бяха сред акцентите на срещата, в която участваха народният представител Владимир Маринов, както и Иванка Ташева, общински съветник и председател на АБВ-Симистра. Те дадоха гаранции на митрополит Яков, че Доростолската митрополия, която е първата българска патриаршия, ще има свой дом. Като подарък получиха икона на Св. Йоан Кръстител.