Ръководителят на руската делегация на преговорите с Украйна Владимир Медински каза днес, че Киев е изразил готовност да изпълни основните искания на Русия, но позицията на Москва за Донбас и анексирания Крим остава непроменена, предаде Ройтерс.

Медински каза пред руската телевизия, че Украйна е уверила в писмена форма, че е готова да се откаже от амбициите си за приемане в НАТО, да приеме "извънблоков" статут, да се откаже от придобиването на ядрени и други оръжия за масово унищожение, и да се ангажира да не разполага на територията си чуждестранни войски или чужди военни бази.

Ръководителят на руската делегация каза също, че Украйна се е съгласила да не провежда военни учения с чужди армии, освен след споразумения със страните гаранти, включително Русия.

"Украйна декларира готовността си да изпълнява тези фундаментални изисквания, за които настоява Русия през последните години. Ако тези задължения бъдат изпълнени, заплахата от създаване на плацдарм на НАТО на украинска територия ще бъде елиминирана", каза Медински.

"Това е същността, значението и важността на документа, по който постигнахме предварително съгласие... на високо ниво с Украйна. Работата обаче продължава, преговорите продължават", каза ръководителят на руската делегация.

Медински направи тези коментари ден след преговорите в Истанбул, на които Русия каза, че значително ще намали военните си операции близо до Киев и около северния украински град Чернигов, за да стимулира доверието, ангажимент, които бе възприет със скептицизъм от Киев и западните държави.

Той каза, че Русия не се отказва от настояването си Украйна да признае загубата на Крим (анексиран от Москва през 2014 г.) и независимостта на двете самопровъзгласили се републики в Източна Украйна.

"Искам отделно да подчертая, че позицията на нашата страна за Крим и Донбас остава непроменена", каза Медински.

Това е "червена линия" за Украйна, която казва, че няма да направи никакви отстъпки, засягащи териториалната й цялост.

Украинският преговарящ Михайло Подоляк каза днес, че е оптимист след преговорите с Русия, на които Москва каза, че ще намали военните си операции близо до Киев и Чернигов.

"Имам усещане за оптимизъм от последния кръг преговори в Истанбул", каза Подоляк по време на онлайн пресконференция след вчерашните разговори в Турция.

Той посочи, че предложената система от гаранции в сферата на сигурността за Украйна, които ще бъдат дадени в замяна на неутралния статут на страната, ще бъде поставена на референдум едва когато руските сили се изтеглят до позициите си отпреди инвазията.

Превод и редакция: БТА