Трябва да има реформа в административно-наказателната дейност, трябва да има реформа в методологията на контрол, трябва да изграждаме пътищата си безопасни. Всичко е комплексно, не може едно нещо да се направи. И затова създадохме институция, която да координира и да направи така, че тези неща да започнат да се случват. Резултати няма. Това каза инж. Богдан Милчев от Института за пътна безопасност, в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“. "Когато стана тази тежка катастрофа в Своге, ние създадохме инструмент за управление и намаляване на риска. Тогава всички се обединиха "експерти“, че е необходимо да бъде създадена такава институция, която да носи общата отговорност“, обясни той. По думите му тази агенция се е скрила под шапката на различни премиери, тъй като тя е подчинена на Министерски съвет. Оттук идват всичките ни проблеми. Ние създадохме инструмента, който нефункционира, и никой не желае да се занимава с този проблем‘, уточни той.

На въпрос защо нефункционира, Богдан Милчев каза, че това не е в дневния ред на българското общество. "Аз ви го казах, в дневния ред е само на тези, които загиват и на техните близки. Всички останали ни интересува всичко останало. И трябва да бъдем реалисти. За това въпроси, касаещи сигурността на българските граждани, са поверени на държавното управление, за да могат те да предприемат т.нар. "непопулярни мерки“. Защото няма как да накараме шофьорите да спазват, няма как да направим така, че те да грешат по-малко, ако не им влезем остро. Няма как просто да ги оставим и да ги молим с призиви и кампании нещата да се случат.

Богдан Милчев коментира, че държавата е длъжна да се справи, но не иска. "И предишният премиер Стефан Янев, и сегашният Кирил Петков, и по-предишният Бойко Борисов, за тях това е досадно служебно задължение.

Милослава АНГЕЛОВА