За нас е много важно не само декларативно да казваме или да пишем програмите си, че приоритетът е достъпът до култура, а наистина хората да имат достъп до това уникално богатство. Това каза Юлия Цинзова, директор на Столична библиотека, в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“. Столична библиотека притежава наистина уникални богатства. Имаме електронни бази данни, дигитални платформи, разбира се, книжовната памет на София, една част от която е дигитализирана, работим с всички съвременни български поети и писатели.

"Има една голяма заемна зала за книги, в която се намират българската, чуждоезикова литература, литература на европейски писатели. Днес очакваме първият секретар на украинското посолство г-жа Ирина Кози, която ще подари книги на украински автори. И с тях имаме разговор за създаването на кът в "Овча купел“ във филиала, тъй като самото посолство се намира до него“, обясни тя.

Юлия Цинзова добави, че във филиала има детска стая с много техника. "Имаме роботчета, пчелички, конструктори, много образователни игри. Разбира се, най най-новите издания на класически приказки, приказки на съвременни автори. Имаме стая за учене, където учениците могат да ползват учебна литература. И една прекрасна стая, където се намирам – стая за четене, където могат да се прелистват последните броеве на списания, вестници, енциклопедии, и книги, които няма да се вземат за в къщи, а могат само да се прелистват тук“, поясни тя.

Директорът на Столична библиотека добави, че всички читатели могат да четат и с книги от в къщи, могат да работят и с компютри тук – обстановката е наистина приятна.

19 издателства са им подарили около 400 книги, работим с всички издателства, уточни тя.

Петият филиал на Столична библиотека е в жк "Овча купел 1“, ул. "Петя Дубарова“, бл. 415.

Милослава АНГЕЛОВА