На 16 март Велинград ще отбележи 100 години от рождението на своя патрон Вела Пеева, съобщиха от общинската администрация.

Паметната дата ще бъде почетена с няколко събития. В 11.00 ч. в Исторически музей-Велинград ще бъде открита изложба, посветена на 100 години от рождението на Вела Пеева- ,,Град с името на Вела", където ще бъдат наградени и участниците в конкурса ,,Вела, патрон на нашия град" от ЦПЛР-ОДК – Велинград.

В 16:50 ч. с парад-дефиле Представителния младежки духов оркестър ,,Димитър Мечев“ при НЧ ,,Отец Паисий-1893“ и знаменни групи от училищата ще поведат присъстващите от НЧ ,,Васил Левски – 1904 " до паметника на Вела Пеева на пл. ,,Възражданe" в кв.Каменица.

С Почетен караул от РК,,Родопчани"-НС,,Традиция" ще се проведе и тържествен ритуал по поднасяне на цветя и венци.

Участие в празничната програма ще вземат: Представителен младежки духов оркестър с ,,Димитър Мечев“ при НЧ ,,Отец Паисий-1893“, школа ,,Журналисти" при ЦПЛР-ОДК – Велинград, ДЮВИШ ,, Звънче ", ще бъде представено и лично творчество на ученици, спечелили І – во място в конкурс за литературно произведение, посветено на Вела Пеева, група за стари градски песни ,,ВЕЛА" , ,,Детски хор" и ,,Гайдарска група" при НЧ,,В.Левски-1904"