След няколко години ние може да имаме едно поколение, което е много по-агресивно, много по-склонно отново да посегне например към оръжието и да решава своите конфликти и спорове по въоръжен и немирен начин .Това каза Евгени Филипов – заместник-председател на Младежкото обединение в БСП – София и кандидат за негов председател, в интервю за предаването "Софийска трибуна“ – продукция на БСП-София, която се излъчва по Радио "Фокус“.

"Разбира се, войната като всяка война ще се отрази на всички, без значение дали са млади или стари. Специфичното е, че при младите случаят е малко по-особен, защото те все още се формират като личности. Както вие казахте, те не са ставали свидетели на това. Разбира се, най-засегнати ще бъдат младите хора, които живеят в Украйна и в Русия, защото те са най-преките потърпевши на това, което се случва. Лошото е, че заради тази война и можем да кажем и заради информационната пропаганда, която се води от двете страни – и от прозападна, и от руска, младите хора психологически се обременяват, следователно това ги напряга, следователно наистина това може да се отрази върху тяхната психика. Това ще стимулира тяхната агресия, защото всички знаем, че агресията поражда агресия“, каза още Евгени Филипов.

Той посочи, че е странно, че във века на иновациите ставаме свидетели на въоръжен конфликт, който избухва в сърцето на Европа.

"Войната е най-голямото зло, което човек може да причини на друг човек. И за съжаление е, че ние си го причиняваме напълно умишлено. Странно е, наистина е странно, че през 2022 г. – векът на иновациите, векът, когато вече се опитваме да колонизираме Марс, когато вече сме преживели Студената война и т.н., ние ставаме свидетели на поредния въоръжен конфликт, който избухва, само че този път в сърцето на Европа. И може би всичко може да се обобщи с един цитат на Джоузеф Хелър от неговата книга "Параграф 22“ - а именно, че този, който бъде убит, няма никакво значение кой ще спечели войната. И ние точно това виждаме, защото всеки ден чуваме за цивилни жертви, за деца и т.н.“, поясни Евгени Филипов.

Според него войната в Украйна е довела до поляризация на мненията в България, но и до мощна вълна на съпричастност.

"В българското общество пак по тема "Войната с Украйна“ се развихри една страшна поляризация на мненията. Българското общество за пореден път беше разделено – дали умишлено, или не, това вече ще оставя на вашите слушатели да преценят. Но видяхме призиви от типа дори да бъде отменен Националния празник 3 март, видяхме поругаване на Паметника на Съветската армия – отново част от пропагандната война, която се води. Опитват се да се замесят различни исторически периоди от нашата история, свързани с Русия, по начин, който да бъде манипулативно използван. От друга страна, извън тази поляризация, станахме и свидетели на много добри примери. Всички знаем за "Фейсбук“ групите и "Фейсбук“ постовете как българи отиват и извозват бежанци от границата с Украйна, как български хотелиери дават своите хотели, съответно къщи за гости и каквото и да било на бежанци от Украйна. Т.е. станахме свидетели на една много мощна вълна от съпричастност и в крайна сметка надявам се разумът в българското общество да надделее и някак си това разделение да спре и да се обединим около тази солидарност, да бъдем повече съпричастни, отколкото разделени помежду си“, добави Евгени Филипов.

Той подчерта, че е хубаво човечеството да запомни, че в една война няма истински победител.

Евгени Филипов посочи, че това, което го е накарало да се кандидатира за председател на Младежкото обединение на БСП – София, са левите му убеждения и желанието да бъде техен изразител, да работи за тях и тяхното постигане.

"Ако трябва да съм честен, за мен няма нищо по-нормално от това младите хора да бъдат с ляво мислене. Всички знаем ценности като справедливостта, солидарността, равенството – това са леви ценности, и съм убеден, че всяко едно общество трябва да стъпи именно на тези ценности, за да може то да се развива подобаващо и разбира се, с добър темп. В момента в Младежкото обединение в БСП-София тече отчетно-изборен цикъл и аз обикалям по всичките 24 района на София, и наистина се радвам на подкрепата, която получавам от моите другари председатели на районните организации. Както се радвам и на подкрепата на сегашния председател на Младежкото обединение на БСП-София Габриел Вълков, който се кандидатира към настоящия момент за национален председател, и аз му пожелавам успех“, посочи още той.

"През изминалите две години със сегашното ръководство положихме доста, доста усилия COVID-19 да не се отрази на нашата организация. Смятам, че резултатите са задоволителни, но винаги можем и повече все пак. Друго нещо, което е изключително важно според мен, е да продължим, както досега, с обученията, които организирахме за нашите членове, защото една силна организация се нуждае от членове, които имат богат опит и капацитет във всички обществени сфери. И трето нещо, което е хубаво да бъде заложено, е работата с районните структури. Бих желал да ги стимулираме да правят повече инициативи на местно ниво, защото местната проблематика в 24-те района на София също не е без значение“, каза още Евгени Филипов.

По думите му най-голямото предизвикателство, пред което са изправени, е Младежкото обединение на БСП да бъде по-разпознаваемо сред младите хора: "В цяла Европа лявото се припознава предимно от младите. И веднага ви давам и малко цифри – че на последните избори ноември месец, последните парламентарни избори само 8000 човека до 35 години са гласували за БСП, което аз намирам за огромен проблем. И тук смятам, че обединени Младежкото обединение и ръководството на БСП трябва да работим, за да променим тези тенденции, защото наистина ние имаме идеите, опитваме се да ги реализираме, но някак си не оставаме чути“.

Според нег0 гласът на младите в България се чува, но не му се обръща достатъчно внимание.

"Младите винаги малко сме изтикани на ъгъла на масата. Да, дава ни се думата, но някак си много не се зачита, именно защото се считаме за млади и не толкова опитни, можещи и т.н. Младостта в никакъв случай не е порок. Това, че си млад, не значи, че не можеш да свършиш нещо добре. И всяка разумна държава, всяко разумно правителство трябва да инвестира в младите, защото те са тези, които дърпат държавата напред, правят иновациите, те се борят за права, за по-високи заплати, за всякакви социални придобивки, за каквото щете като цяло. Така че има, има какво да се желае. Аз силно се надявам държавата да предприеме целенасочена политика в младежкия сектор – нещо, което сега не е на особено добро равнище, най-малкото и защото Законът за младежта не е толкова добър, колкото ми се ще. Но се надявам наистина, смятам, че в новото правителство имаме условията тези неща да бъдат променени“, коментира Филипов.

Той бе категоричен, че демографската криза е най-големият проблем, който стои пред нашата държава.

"Сами знаете, че нашата държава е най-бързотопящата се в света, не само в Европа. Как може да бъде решен този проблем – ами, отново мога да кажа с целенасочена социална политика. Сега аз съм убеден, че младите хора, мнозинството от тях не си мечтаят за яхти и къщи на Карибите, а те искат достоен живот, с който могат съответно да се издържат себе си и своето семейство. В "Бюджет 2022“ бяха направени крачки към подобряване на тези социални условия, минималната работна заплата беше повишена на 710 лева, помощите за първо и второ дете, други социални придобивки, майчинството втората година също беше повишено. Но според мен има още доста, доста работа, особено ако искаме да стигнем поне средноевропейското равнище. И смятам, че ако тази работа бъде свършена, младите хора ще останат в България, защото все пак в България имаме прекрасни условия и като материална база, и образованието ни е на достатъчно високо ниво. Така че смятам, че в България принципно има нужните и необходими фактори за развитие. А и в крайна сметка никой не иска да бяга от Родината си – все пак тук се е родил, тук е израснал“, коментира той.

"На 23 февруари тази година с колегите от Управителния съвет представихме работния план за 2022-2023 г. на Национален младежки форум. Това е един доста амбициозен работен план, но също така мога да кажа, че е и постижим. Който иска да го види, може да влезе на сайта на НМС, във всичките му подробности да го разгледа. Това, което мога да откроя като акценти, разбира се, и което сме си поставили с колегите като основни задачи, са именно промени в Закона за младежта, които в момента текат. Най-вероятно ще бъдат направени между първо и второ четене, тъй като законът в момента е внесен в Народното събрание. Искаме приемане на Закон за доброволчеството – нещо, което младежкият сектор мечтае от 12 години насам, защото България е единствената страна в Европейския съюз без такъв закон. И също така най-голямото събитие, което организира НМС ежегодно – Националната младежка академия. Това е, както споменах вече, най-голямото събитие, събитието визитка на Националния младежки форум. Така че в общи линии това мога да ви споделя“, каза в заключение Евгени Филипов.

Габриела ГАНЕВА