Кюстендил трябва да бъде логистичният център на Коридор №8. Това каза кметът на Община Кюстендил Петър Паунов по време на състоялата се в града дискусия на тема "Гласът на младите в Европейския съюз", предаде репортер на Радио "Фокус“ – Кюстендил. По думите на кмета Кюстендил е логистичният център по средата между Скопие и София и той трябва да бъде логистичният център на Коридор №8. "Градът е по средата между Черно море и Адриатика, това е мястото, което е център на наука, център на образованието, център на икономика и това нещо ние трябва да си го извоюваме, както от държавата, така и от Европа“, каза Петър Паунов.

Кметът посочи, че Кюстендил вече е университетски град и припомни, че от миналата година градът има редовно обучение на студенти в Тракийския университет, на място. "Тази година Тракийският университет ще получи сграда, общежитие и огромна база от Общината, която ще бъде развита като лаборатория и модерни обучителни центрове за над 30 специалности. В края на март ние вече имаме партньорства с немски университети", каза Паунов.

По думите на кмета предложението е за изграждане на високотехнологичен център за иновативни решения, включително споделено бизнес пространство, акселераторски ,инкубационни услуги на малки и средни предприятия, стартиращи компании в няколко области - ИТ технологии, , СТЕМ образование, биотехнологии в селското стопанство, балнеологията и уелнес услуги, роботика, дигитални изкуства, виртуална и добавена реалност, 3D, компютърна анимация и други.

Венцеслав ИЛЧЕВ