Обявен е комендантски час в Киев, който затруднява евакуирането на нашите сънародници. Това каза по време на брифинг министърът на външните работи Теодора Генчовска, предаде репортер на Агенция "Фокус“. По думите ѝ ситуацията е много динамична и се променя ежечасно.

"В Киев е обявен комендантски час - от 17.00 часа днес до 8.00 часа в понеделник. Това много затруднява евакуирането на нашите сънародници, тъй като те нямат право да напускат домовете си и да се придвижват. Заедно с нашите служби за сигурност търсим най-добрия начин за осигуряване на безопасен коридор, по който да ги изведем от Киев. Създадена е специална група под формата на приложение, в която са включени всички желаещи евакуация от Киев. Посредством тази група нашите сънародници вече са информирани за часа и мястото на тръгване - тогава, когато може да се осъществи заления коридор. Чакаме информация от украинска страна. Основната задача е да изведем нашите сънародници от Киев в посока безопасно направление, което в момента се търси от нашите служби за сигурност. А оттам вече те да тръгнат за България“, посочи министърът на външните работи.

Министър Генчовска добави, че от Одеса за България вече са тръгнали 3 пълни автобуса, като в тях освен български граждани, има 4-ма италианци и 2-ма украинци.

"През утрешния ден от Одеса тръгват 2 автобуса, съвместно с автобуси на гръцкото генерално консулство и ще бъдат придружени от полицейски ескорт“, посочи министърът.

"Препоръчали сме на всички български граждани, които тръгват с лични автомобили, да зареждат по 20 литра гориво и да поддържат непрекъснато пълния резервоар - толкова, доколкото има възможност, до напускане на територията на Украйна. На граничните пунктове на Молдова има наши дипломатически служители за оказване на безпроблемно преминаване през пунктовете и необходимост от консулска помощ“, добави минисър Генчовска.