Красимир Каракачанов, почетен председател на ВМРО, в седмичното обзорно политическо предаване "Беновска пита“ във https://www.facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz на 26-ти февруари 2022 г., заяви позиции по следните теми:

“Явно ще трябва да говоря и като доктор по международно право и международни отношения. Нашите политици трябва да ги ограмотяваме, защото явно са пропуснали някои часове или въобще не са стъпвали в тях" започна Каракачанов след представянето му от Илиана Беновска като почетен председател на ВМРО и екс вицепремиер и министър на отбраната. Каракачанов подчерта, че ако се разчитат правилно политическите ходове на страните, ако познаваш историята, можеш правилно да се ориентираш, но нашите политици продължават старата практика от времето на комунизма да повтарят клишета на поредния голям брат.

Кирил Петков за Русия; Русия - най-големият износител

Беновска пожела да изгледа вчерашното изказване на Кирил Петков за Русия.

“Путин трябва да знае, че всички заедно работим в един глас и не може да има разцепление и че всяко действие има своята цена. Европа ще работи заедно така, че да не може да избира една страна срещу друга. Русия България я мислим за много силна, много мощна, но нейната икономика е много лимитирана. На картата на световната икономика Русия е много мъничка, има петрол, газ и оръжия и прилича на една бензиностанция с ракети". Почетният председател на ВМРО призова Кирил Петков да се върне в първи клас, за да учи А и Б, защото българският му не е много правилен, а и защото е “тотално некомпетентен", повтаря клишета, които не са верни. Каракачанов подчерта, че Русия освен газ има и всички природни изкопаеми - диаманти, злато, мед, въглища, уран и т.н. “Подобни елементарни обяснение на процесите не водят до правилни решения и явно г-н Петков не е единственият от т.нар. европейски политици, които разсъждават по този начин и затова вкараха Европа в тази какаманга, от която сега се чудят как да излязат - хем да осъдят руската инвазия в Украйна, хем да си запазят икономическите интереси, продължавайки да получават газ и нефт от Русия, хем да наложат санкции и да ограничат валутните разплащания на Русия със западните банки, ама хем да не го направят. Това е следствие на елементарни разсъждения на хора, които не познават нещата. Тези примери не ги казвам, за да защитавам политиката на Путин в Украйна. Напротив. Аз съм човек, който от студент смята, че България трябва да бъде суверенна държава и тогава не приемах факта, че от Москва ще ни диктува какво да правим или ще ни налага ограничен суверенитет, както не приемам и че сега някой отнякъде, било от Брюксел, ще ни налага ограничен суверенитет" коментира Красимир Каракачанов. Той подчерта, че до началото на първата световна война Руската империя е един от най-големите износители на пшеница в света, но идват болшевиките с репресии, които налагат на производителите, така и на търговците и руския бизнес и това докарва Русия до глад. Почетният председател на ВМРО обясни, че разорават Украйна - житницата на бившата Руска империя, както и целините в Казахстан. Каракачанов продължи с това, че след отделянето на Украйна ситуацията за Русия е станала по-сложна - от най-голям вносител на хранителни продукти, след 2014 година реорганизира селското стопанство, хранително вкусовата промишленост и от 2 години Руската федерация, без Украйна, е отново голям износител на пшеница. Почетният председател на ВМРО подчерта, че е факт нарушаването на суверенитета на Украйна, както и на международното право. Беновска припомни първата визита на Кирил Петков в Северна Македония, на която в изказване демонстрира еманципация от великите сили, а на 25 февруари - 35 дни по-късно - се гласува декларация с друг дух в НС.

Кирил Петков в Северна Македония

Премиерът Кирил Петков отговаря на въпроси на Илиана Беновска на пресконференция в Скопие след срещата му с министър-председателя на Северна Македония Димитър Ковачевски от 18-ти януари 2022 г., излъчена дирекно във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz

Илиана Беновска: Г-н премиер, Беновска, давате си сметка, че това е Вашето бойно кръщение и вътрешен, и във външнополитически план и сега Ви наблюдават и Вашите привърженици, и Вашите противници дали имате, питам -волевия личен ресурс, кадровия потенциал, идейната обосновка и най-накрая международната възможност да осъществите намеренията, които декларирахте с Ковачевски за отношенията България - Македония? Не на последно място отново ще Ви попитам имате ли страх от САЩ за санкции? И малко още да ни кажете за линията София-Скопие, пари и за инфраструктурата, която обещава министър Събев за 12 милиарда? Благодаря Ви!

Кирил Петков: Много благодаря! Първо да кажа, че няма риск от никакви санкции! Това бяха според мен фалшиви новини, фалшиви интерпретации. Това, което ние обсъдихме и оттук нататък е много важно да се каже - на Балканите ние винаги сме мислили исторически, че някоя "велика сила" ни е проблем или от някоя "велика сила" очакваме помощ. Е, стига толкова! Оттук нататък съдбата на нашите страни зависи от самите нас и от работата, която свършваме. И аз, и Димитър завихме, че никой не може да ни свърши работата, освен самите ние. А това, което се надявам да покажем, че когато се използва наистина конструктивен подход и доверието е основна база на комуникацията, резултатите ще бъдат по съвсем различен начин и сроковете, с които ще ги постигаме, ще бъдат по различен начин. Това, което днес имаме, не е функция на нещо друго. Аз четох вече някакви коментари, че някой бил работил с години за това и ние сега сме го взели. Не, истината е, че тези няколко дни, които направихме преди общите комуникации преди тази среща и факта, че ние подадохме ръка и те приеха преди това посещение, доведе до този резултат. Е, който има критика към нашия подход, нека покаже по-добър резултат от това!

За линията София - Скопие аз няма да отнема възможността на министър Събев да разкаже в детайли, когато имате възможност, в момента съм само аз, да разкаже в детайли какви са плановете. Но аз много се радвах, че докато ние обядвахме, двамата министри седяха един срещу друг и вече обсъждаха отделни отсечки на коридор номер 8, как да се финансират, какви са сроковете. Мисля, че не си доядоха яденето, но направиха вече първия прогрес. Така че това ще бъде подходът и занапред!

Декларация за подкрепа на ЕС и НАТО; Намеса на Балканите

Беновска подчерта, че на 25-ти февруари НС е гласувало декларация, която не е еманципирана - т.2 гласи - България подкрепя партньорите и съюзниците си в ЕС и НАТО при обсъждането на пакет от мерки, включително санкции, с цел деескалация на конфликта. “Какво подкрепя - ние не сме ли равнопоставени при взимане на решение?" попита Беновска. Каракачанов коментира, че изказването на Петков показва тотална неграмотност. “Тъй като Балканите в геостратегическо положение са изключително важен регион, великите сили се месят и налагат своя политика. Няма да чета лекции на Петков, защото едва ли ще разбере нещо, а и ми липсва желание. Факт е, че всички проблеми на Балканите са следствие именно на намесата на великите сили, на егоистичната им намеса, за да усвояват своите интереси, без да се съобразяват с желанието, интересите на местните балкански народи" подчерта Каракачанов. Той коментира, че държавата или е съюзник и участва в решенията, или е придворен слуга в господарския двор, в който “подкрепяш, може би, таблата с вечерята". “Нека не сме с подобен слугински начин на разсъждение, базиран на некомпетентност и изпълняване на външни опорки. Ние сме никъде. България няма как и трябва да осъди инвазията на една държава срещу друга. Защото нарушението на суверенитета на една държава като Украйна, която не е Косово, не е Сърбия, не е България - Украйна е 42-3 милиона население. Украйна по територия е колкото цяла Европа и това, че Путин решава, че ще я нашамари и ще ѝ наложи своята вола със сила - не е нормална политика. Моето дълбоко убеждение е, че Украйна беше използвана точно за това - да предизвика този конфликт и за съжаление беше изоставена на произвола на съдбата" коментира почетният председател на ВМРО. Беновска подчерта, че генералният секретар на ООН през 2014 година казва, че Украйна не е кандидатствала за регистриране на граници от 1991 година и такава държава не съществува, а Минските споразумения не я правят автономна държава. Красимир Каракачанов заяви, че Украйна е суверенна държава от момента, в който в Беловежката гора бившите лидери на Съветския съюз се разбират, че всичките 15 републики ще станат суверенни държави.

Американски бази в Украйна; Военната мощ на Русия; Украйна - жерта на европейските лидери; Ислямският фундаментализъм; Комунистическите обещания

“От гледна точка на руските интереси Путин е прав, но ти вземаш едно решение, което е мир или война, живот или смърт и според мен това е неговата грешка, защото имаше поне два хода преди да стигне до военни действия. Два хода, за да реши проблемите - въпрос, който запада се опитваше да му наложи. С всички приказки, че Украйна ще стане НАТО-вска държава и на нейна територия ще се разположи американско въоръжение - това изключително много притеснява руснаците и хайде да се поставим на тяхно място - и ние бихме се притеснили, ако някой каже в Македония ще турим ядрено оръжие и ще пратим чужди войски да ви натискаме да правите, каквото си искаме" коментира Каракачанов. Той подчерта, че няма писмен документ, но има договорка и обещания, че НАТО няма да се разширява извън пределите си с посока Източна Европа. “НАТО се разшири. Факт е, че има поети ангажименти, факт е, че те не се спазват. Факт е, че западните държави много харесват модела, при който Русия се управлява от един президент, който повече набляга на водката, отколкото на държавните си дела - Елцин. Идва Путин на власт, поставен от онази част от руските служби, политици и икономически структури, по необходимост и в един момент Путин се съгласява за сътрудничество с ЕС, с НАТО, но ние искаме да уважавате Русия като пълноправен партньор. На западните държави им харесват руските суровини, харесва им руският пазар, но не им харесва това, че би следвало да се държат с Русия, включително и Украйна, като с равни държави. Тук Путин започна да възражда военната мощ на Русия, за да си вземе необходимото място. Русия се притеснява от разполагането в перспектива на НАТО-вски войски в Украйна, но западът като че ли нямаше намерение да приеме Украйна. Повече използваше Украйна като един лост, с който да боде мечката по задника, да дразни мечката, но не и да защити държавата Украйна. Украйна е поредната страна, която ще стане жертва на липсата на ясна визия на европейските лидери. Лично според мен лидери няма - хора като Маргарет Тачър, Хелмут Кол, Шарл Де Гол" подчерта Каракачанов. Беновска отбеляза, че един от лидерите на Германия Герхард Шрьодер продължава все още да е свързан с газовата империя в Русия. Каракачанов коментира, че Тони Блеър е обяснявал, че в Ирак има химическо оръжие, съгласил се е да участват в инвазията в Ирак и в последствие е казал, че са сбъркали за оръжието. Каракачанов продължи, че западната политика се е провалила няколко пъти - Ирак и арабските пролети. “Някой си беше въобразил, че тези военни диктатори в Ирак, Сирия, Либия, Египет може да ги подмени с някакви демократи по западно брюкселски модел. На мястото на военните диктатори, които бяха светски диктатори, те преследваха ислямския фундаментализъм, както преследваха марксистко ленинските идеологии. Бяха лоялни през повечето време на запад. Предпочитаха да сътрудничат със запада, отколкото да се конфронтират. Кой се намести на тяхно място - ислямските главорези, които искаха да въведат ислямски ред в тези общества. Втори провал - Афганистан" подчерта почетният председател на ВМРО.

“Защо се промъкна ислямският тероризъм и големите градове на света бяха окървавени от “Аллах е над всичко"? попита Беновска. Каракачанов отговори, че Европа се управлява от политици, които не отстояват ценностите от XX век, в които има ясно определен национален интерес, национални и християнски ценности, имперски интереси, противопоставяне и борба за защитаването им. “Уж в желанието да въведем нов световен ред, изтриваме националните ценности, това, което е създало Европа като цивилизация - християнството, уважението към семейството, към собствения народ и го заменяме с някакви утопии, подобни на утопиите на комунизма. Обещаваха ни, че един ден, когато победи световната пролетарска революция, няма да има национални граници, няма да има национални държави и различия, всички хора ще бъдат равни. Същите тези западни държави на една цигарена кутия ни разпределиха и ни оставиха под ботуша на Сталин. Циникът Чърчил излиза и казва - какво стана, падна желязната завеса от Балтика до Адриатика. Ти се подписа на тая цигарена кутия и България, Полша, Румъния и Чехия - държави с култура, цивилизация и ценностна система - бяха оставени под ботуша на Съветския режим. Същите тези западни политици 90-те години ни казваха, че трябва да ни превъзпитават, защото сме бивши комунистически държави. Вие ни изоставихте под комунизма, след което ще ни декомунизирате" коментира Каракачанов. Той добави още към ценностите на световния комунизъм - няма да има национални валути, пари, всичко ще бъде разпределяно спрямо възможностите и потребностите на всеки. “Сега единствената разлика е, че по времето на комунизма не ни обясняваха, че е по-добре мъж да се омъжи за мъж и жена за жена. И не ни обясняваха, че има 35 пола" подчерта почетният председател на ВМРО. Той обясни, че западното общество промива мозъка на собствените си граждани с всевъзможни глупости, разрушаващи националните, моралните и християнските фундаменти и ги заменя с джендърска философия. “Светът не свърша с ЕС, Щатите и Канада. Светът е по-голям и на Изток продължава - Китай, Русия, Индия, Пакистан... целият останал свят. Този свят явно не му харесва, че някой се опитва да го превъзпитава" подчерта Каракачанов.

Евроазиатството; Руската империя на изтока; Къде е България?

“Вярна ли е теорията, която се промъква, че Владимир Путин със своето противопоставяне на НАТО, Европа и Щатите в Украйна се опитва да възстанови морала, ценностната система, сигурност у хората, да върне вярата и надеждата?" попита Беновска. Красимир Каракачанов отговори, че ако човек познава историята на Руската империя ще знае, че основното, което се възпитава, е култ към една личност - император, батюшката или ще е към генералния секретар. “Путин използва тези неща, за да пропагандира своите различия със запада. Някои си казват - ние го изолирахме от западния свят и той ще загине. Извинявайте, ама прочетете теориите от IXX век за евроазиатството. Там се говори обратното - Петър I е отворил Русия към западния свят и докарва принцесите, корабостроители и търговците от запада, но Русия е станала империя не на запад. Точно това е теорията на евроазийството. Русия е империя на изток" каза Каракачанов. Той сподели, че е слушал изказване на военния министър на Англия, който казва, че са “наритали руснаците и ще им наритат задниците пак", позовавайки се на Кримската война. Каракачанов потвърди, че са ги наритали, затворили са ги в района на Черно море, но руската мечка се е обърнала на изток и е осъществила голямата Руска империя. “Всички територия в средна Азия, до Афганистан и Индия, бяха завладени от Русия и Руската мечка 20 години по-късно се върна в руско-турската освободителна война, тя не дойде заради нас, а за възстановяване на своето присъствие в Европа, смачка турците и излезе пак на топлите морета. Това прави запада в момента. Тласка махалото на изток, то ще се върне. Възстановява Съветския съюз, Путин си връща влиянието в бившите съветски републики. Ние сме никъде, защото не знаем какво искаме. Естествено, че сме в ЕС и НАТО, но в ЕС ние трябва да сме онзи глас, който заедно с още няколко слаби гласа - Орбан, Качински - да говорим за традиционните европейски ценности, за това, че Европа трябва да се превърне отново във фактор, който участва във вземането на решения, а не да се превърне в една територия, която и руснаците, и американците да разглеждат като един пазар и територия, с която могат да търгуват своите интереси. Ние нямаме правителство. Кирил Петков ми прилича на Саакашвили, който изпълняваше разни външни опорки и накрая си яде вратовръзката" заключи Красимир Каракачанов.

Така завърши разговорът Красимир Каракачанов между и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита" по “Радио К2" и на живо във Фейсбук и Ютюб на 26-ти февруари 2022 година.