Никой не възнамерява да окупира Украйна. Целта на операцията е обявено открито: демилитаризация и денацификация, каза днес руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

"Русия потвърди подкрепата си за Донецка и Луганска народни републики в правото им да функционират като самостоятелни държави", допълни министърът на съвместна пресконференция с първия заместник-външен министър на т.нар. Донецка народна република Сергей Пересадо и външния министър на т.нар Луганска народна република Владислав Дайнего, предава БТА.

"Ще изхождаме от обстоятелствата, както каза президентът на Русия Владимир Путин. Той потвърди още веднъж, че сме заинтересовани в това украинският народ да бъде независим, да има правителство, което да бъде представително за цялото му многообразие, и да не се намира в ситуация, в която е изцяло управлявано отвън, нито да поощрява неонацизма, геноцида срещу руснаците, използването на Украйна като инструмент за възпиране на Русия", каза Лавров.

"Искаме украинският народ или, както каза президентът (на Русия Владимир) Путин, всички народи, живеещи на територията на съвременна Украйна, да имат възможност свободно, без опити да бъдат притискани от бандеровската психология, да определят своята бъдеща съдба", отбеляза министърът.

"Готови сме за преговори във всеки един момент, веднага щом въоръжените сили на Украйна се отзоват на призива на нашия президент да прекратят съпротивата и да сложат оръжие. Никой не възнамерява да ги напада, никой няма намерение да ги потиска, нека се върнат при семействата си, а на украинския народ нека предоставим всички заедно възможност да определя съдбата си", допълни Лавров.

"Не нанасяме никакви удари по гражданска инфраструктура. Не нанасяме никакви удари по местата за разквартируване на личния състав на украинската армия в общежитията и други места, които не са свързани с ударни военни обекти. Статистиката, с която сега разполагаме, го потвърждава", каза министърът.

"Винаги сме подкрепяли дипломатическото решение (на ситуацията в Украйна), именно Русия изигра решаваща роля за полагане на надеждна основа за дипломатическо уреждане на конфликта, имам предвид Минските споразумения", каза Лавров и отбеляза, че Москва в продължение на седем години се е опитвала да убеди Киев, Париж и Берлин да изпълняват Минските споразумения-2, но никой не си е мръднал пръста.

Руският външен министър съобщи, че е обсъдил с първия заместник-външен министър на ДНР Сергей Пересадо и външния министър на ЛНР Владислав Дайнего откриването на дипломатически представителства на ДНР и ЛНР в Москва и на руски дипломатически мисии в Донецк и Луганск.