Ако се стигне до широкомащабен конфликт, който цели смяна на правителството в Киев, това ще взриви световния ред. Това заяви в интервю за за обзора на деня на Радио "Фокус" "Това е България“, ген. Константин Попов – бивш председател на Парламентарната комисия по отбрана и бивш началник на отбраната.

Интервюто е дадено на 23.02, сряда, в 19.40



Той посочи, че това, което се случи с признаването на двете народни републики, е било само началото, на това, което е обвил президентът Путин като амбиции, а те далеч надхвърлят признаването само на републиките.



"Дори и това признаване да се случи реално, амбициите в реалните граници, а не само в териториите на сепаратистите, не виждам как ще се отговори на въпроса, който постави и Путин с това, че НАТО има ракети може да има близо до Москва, той постави въпроса за това, че правителството е марионетно, подчинено на две държави, не виждам този въпрос как ще бъде решен по дипломатически път. И поставиха въпроса изобщо за съществуването на Украйна като държава, създадена от Ленин. Не виждам как този въпрос също ще бъде решен по някакъв друг начин, освен използване на въоръжени сили. Разбира се, все още има отворен прозорец за преговори, и не трябва да се изпуска това време. Днес имаше усилия в това направление – външният министър на Украйна беше в ООН.



Продължават и Европейският съюз да обявява, че ръката все още е подадена. Но това, което наблюдаване с изтегляне на дипломатическите мисии, с обявяването на мобилизация, очакването обявяване на извънредно положение във връзка с това, че има престрелки по допирните точки между въоръжените сили на двете страни, съвсем не са добри признаци и все повече започва да мирише на барут“, коментира още ген. Попов.



Той допълни, че ако се стигне до широкомащабен конфликт, който цели смяна на правителството в Киев, това ще взриви световния ред.



"Ще има много по-тежки последици, отколкото последиците от 11 септември. Вижте, започнаха да се образуват различни блокове – от едната страна е Западна Европа, САЩ, който вече се включват и допълнително страни, като Япония, Австралия. Започва да се спуска все по-бързо Желязната завеса. Ако се тръгне на едни по-широкомащабни действия, които може да се развият мълниеносно, тази Желязна завеса може да хлопне много бързо. И наистина тук трябва да се вложат максимално усилия, за да не стане това, защото светът ще бъде друг, ще се промени със страхотна скорост и политическа обстановка, икономическа обстановка. Вижте Европейският съюз какво казва – ще положат всички усилия да премахнат зависимостта от руски газ. Това го обяви г-жа Урсула Фон дер Лайен“, категоричен бе ген. Попов.

На въпрос дали това начало ли на спускане на Желязната завеса той отговори така:



"Мисля, че да. И тук, между другото, наистина ние трябва да имаме просто ясна позиция, да знаем от коя страна ще бъдем, защото ако няма позиция, може да останем под Желязната завеса и тя да хлопне на нашия врат.



Искрено се надявам и България да е готова, защото кризата може да има катастрофални последици и в икономически, и в социален аспект. Да, наистина, в момента няма пряка заплаха.



Мисля, че се взеха някои нелоши мерки, имаше и обединяване в позицията на Консултативния съвет относно развитието на въоръжените сили, но това дали е достатъчно, не мога да го твърдя със сигурност. Но ми се струва, че днешните политици по-скоро ги вълнуват вътрешнопартийни проблеми, вътрешнополитически проблеми, вътрешноикономически проблеми и надали обръщат достатъчно внимание върху ефекта, който може да има едно страховито развитие на кризата в Украйна. Дано да не съм прав“, каза в заключение ген. Константин Попов.





Цоня Събчева