Икономическа полиция при ГД "Национална полиция“ се е самосезирала по медийни публикации за неправомерни действия на столичен заместник-кмет, съобщиха МВР. Обект на проверката е било твърдението, че Столичната община неправомерно е харчила целеви средства, постъпващи в нейните сметки от такса битови отпадъци (ТБО) за други дейности. Според изнесените данни, ежегодно в сметките на общината постъпват суми от ТБО от предходни години, т. нар. "недобори“, които се събират в обща сметка, а после се разходват не за дейности, свързани с почистването, както изисква Законът за местните данъци и такси (ЗМДТ).

Според ЗМДТ, постъпващите средства от ТБО са целеви и като такива трябва да се разходват единствено и само за дейности, свързани с почистването. Това е потвърдено и от официално становище на Сметната палата в отговор на изпратено конкретно запитване по казуса.

След изискани справки от СГО и АДФИ, е направен изводът, че средства в размер на над 84,5 млн. лв. от недобори по ТБО през 2019 и 2020 г. не са постъпили в целевата сметка, а в такава, в която постъпват всички приходи на общината.

Точният размер на средствата може да се установи след възлагане на одит от Сметната палата. Предстои материалите да бъдат изпратени в прокуратурата за преценка дали да бъде образувано досъдебно производство.