Така и не разбираме истинската игра на Русия в Украйна. Може да не е военен удар, а нещо друго. Поредица от доклади сочат, че авиокомпаниите може да спрат международните полети до Украйна, защото застрахователните компании няма да разширят покритието при настоящите условия. Резултатът би бил де факто зона, забранена за полети над цялата страна, пише американското списание The National Interest.

Икономиката на Украйна получава удар след удар. Чуждестранните инвеститори се разбягват, докато чуждите граждани бягат към летището, следвайки съветите на американски и други служители, които казаха на всички да напуснат. Валутата на Украйна се търгува на рекордно ниски нива. Способността й да набира капитали на международните пазари е почти нула.

Нека да се върнем на хронологията. Русия натрупва войски и отправя поредица от максималистични политически искания, настоявайки за признаване на сфера на влияние в Източна Европа и вето върху украинския суверенитет. Западните страни отхвърлят това изнудване. В същото време те отправят строги предупреждения към своите граждани, позовавайки се на разузнавателна информация за предстояща атака, от която настръхват косите. Те добавят предупреждението, че президентът Владимир Путин "не е взел окончателно решение“, но това не е частта, която хората чуват.

Тревожността расте в Украйна. Загрижени за потенциалната загуба на живот от масивна руска военна атака, американските служители отиват крачка по-далеч. Те говорят открито такава разузнавателна информация, което почти никога не се споделя публично - възможни атаки под фалшив флаг, инсценирани зверства, хиляди възможни смъртни случаи. Разкритията карат The New York Times с възхищение да отбележи, че "след десетилетия на обучение по информационна война от руския президент Владимир В. Путин, Съединените щати се опитват да победят гросмайстора в неговата собствена игра“.

Но Москва също слуша и гледа. Дори ако западните служители дозират разкритията достатъчно внимателно, за да защитят източниците и методите, Кремъл знае, че поне част от това, което се предава по секретни канали, сега има добър шанс да достигне до журналисти и обществеността чрез Белия дом или Държавния департамент на САЩ.

Нека да проследим начина на мислене в компания, която застрахова самолети, летящи до Украйна. Тези експерти не знаят нищо за Украйна, но навсякъде им се привиждат танкове.

Изведнъж правителството на Украйна, което вече няма пари в брой, трябва да събере няколкостотин милиона долара или над Украйна да се появи зона, забранена за полети, без за това руснаците да се налага да вдигнат дори и един изтребител във въздуха.

Заявените искания на Русия са политически. Москва се опитва да разбие украинската икономика и да постави президента Владимир Зеленски под достатъчен натиск, за да се пречупи или правителството му да падне. Проблемът със застрахователите, който изглежда никой не беше предвидил се разигра в рамките на няколко часа. Тъй като нервите са обострени на предела и добронамерените западни служители подхвърлят страшно звучащи фрагменти разузнавателна информация в социалните медии, със сигурност ще последват още такива моменти.

Това е руската игра засега – да се превърнат искрената загриженост за възможна инвазия и мегафона на глобалните комуникации в оръжие. Световното внимание е фокусирано върху привидно безкрайните образи на руски танкове, камиони, ракети и хеликоптери, които се движат през заснежената провинция, за да се доближат до Украйна. Светът скоро ще продължи напред, ако не преминат границата. Статистиките не са толкова заплашителни като артилерията. Но украинците все още ще трябва да купуват хранителни стоки, да плащат наеми, да изпращат децата си на училище и да правят всичко възможно, за да живеят живота си. Всичко ще бъде много по-трудно с тяхната икономика, която се намира в режим на свободно падане.

Икономическата криза подкопава морала и пренарежда политиката, както научихме след кризата от 2008 г. Докато много оръдия са насочени в момента към Украйна и има един цял тръбопровод, създаден за популяризиране на смъртоносни спекулации, и най-голямата в историята машина за разпространяване на слухове е инсталирана на телефона в джоба на всеки човек, Москва се прицелва към Украйна с много повече от своята армия.

Забравете калта и танковете. Време е да поговорим за пропаганда, паника и натиск. Западните правителства трябва внимателно да изчислят страничните ефектите от информацията, която разпространяват публично, с оглед предотвратяване на паника. Те също така трябва да предприемат каквито могат мерки, за да защитят украинската икономика. И накрая, те трябва да работят с компаниите, управляващи социалните медии, за да намалят бурите от дезинформации и лъжи, които се разпространяват толкова лесно при криза.

Превод и редакция: Юлиян Марков