Ръководителят на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) Денис Пушилин заяви, че не изключва, че Русия може да се притече на помощ на републиките в Донбас, ако Украйна отприщи пълномащабна агресия срещу тях, но това решение трябва да бъде взето от Москва самостоятелно, предава TACC.



"Има ситуация на линията на съприкосновение – напрегната е до краен предел. Сега разглеждаме един от вариантите: Украйна преминава в настъпление, започва да използва всички оръжия, с които разполагаше, плюс оръжията, които са били внесени в територията на Украйна и продължават да се внасят от западните страни.Това започва да се използва срещу цивилното население, срещу градовете и районите на Донбас.<...> Не изключвам, че ако започне пълномащабна офанзива, ако селища и цивилно население бъдат унищожени, тогава Русия може да предприеме такива стъпки. Но това решение, ако бъде прието, то трябва да бъде прието от самата Русия. Но аз не бих го изключил", каза той в пресконференция в петък, на въпроса при какви условия според него руските войски могат да влязат в непризнатата ДНР.



"Това според мен е съвсем очевидно, като се има предвид факта, че в Донбас вече живеят над 700 000 граждани на Руската федерация, които са получили документи и са тук по постоянното си местоживеене“, каза Пушилин.Той добави, че военните св т.нар. ДНР ще направят всичко възможно сами да защитят своите съграждани. "Дали тези сили ще са достатъчни или не, не е ясно“, каза Пушилин.



Той отбеляза, че Донецк смята Украйна за терористична държава и ще поиска признаване на това на международно ниво.



Що се отнася до Украйна като терористична държава, така за нас е така“, каза Пушилин.



Говорейки за възможността за отправяне на такова искане към международни организации, той призна, че в сегашната ситуация на "двойни стандарти“ само Русия може да предложи това.



В същото време Пушилин отбеляза, че подобно признаване може да се превърне в пречка за по-нататъшни преговори за разрешаване на ситуацията в Донбас. "Ние разбираме всичко за Украйна, но как тогава можем да изпратим нашите преговарящи на преговори? И ако Русия признае какво ще се случи с нормандския формат тогава?" попита той.



Отговаряйки на въпроса дали властите в Донецк ще обявят обща мобилизация в случай на започване на мащабни военни действия, Пушилин каза: "Преждевременно е да се говори за това. Аз не бих стигнал толкова далеч, това не трябва да се прави".



Според ръководителя на непризнатата ДНР републиката разчита на своите сили, на военния си персонал и е готова да направи всичко, за да постигне мир по-бързо.



Националистите контролират ситуацията в Украйна в момента и сега е невъзможно да се договорим за мир с Киев, каза той.



"Изключително съм скептичен, че нещо може да се договори с Украйна в близко бъдеще. <...> Защо те (украинските власти – бел. ТАСС) се държат така? Защото се страхуват. Вътре в страната се страхуват от радикалите Те обърнаха ситуацията по такъв начин, че сега думата на националистите играе решаваща роля“, каза той.



Пушилин добави, че подобна тактика не е донесла успех на сегашните украински власти. "Те не са станали свои за радикалите, за националистите, въпреки че се опитват да флиртуват с тях, загубиха и подкрепата на адекватната част от населението“, обясни главата на непризнатата република.



Той добави, че от друга страна някои западни държави тласкат Киев към агресия. "Обективно Западът или някои западни страни най-агресивно тласкат Украйна към конфликт. Това е изгодно и и е в техен интерес. Финансов. Затова сега виждаме такива обеми на доставки на оръжие“, каза Пушилин.

Превод и редакция: Юлиян Марков