Посещението на британския външен министър Лиз Тръс в Москва за преговори с руския външен министър Сергей Лавров получи противоречиви отзиви в управляващите кръгове на Обединеното кралство. Това съобщиха водещи британски медии в петък.



Според източници на Daily Telegraph властите в страната разглеждат пътуването на Тръс до руската столица като дипломатически успех. Според информацията по време на разговорите с Лавров в четвъртък, които не доведоха до сближаване на позициите на Русия и Запада относно начините за разрешаване на украинския конфликт, британският външен министър е заела твърда позиция, която зарадвала киевските власти.



Вестник TheTimes от своя страна публикува мнението на Тобиас Елууд, бивш заместник-министър в британските външно и военно министерства, а сега председател на Комисията по отбрана на Камарата на общините, който е заявил, че Тръс е направила грешка, като е отишла на посещение в Русия . "Москва води шоуто, а ние играем по нейната музика“, пише той. Елууд се чуди кой е убедил Тръс, че има какво да спечели от срещата с Лавров, който е начело на руската дипломация от 2004 г. В тази връзка изданието припомня, че Тръс оглави британското външно министерство едва през септември миналата година, а преди това две години беше министър на външната търговия.



The Times също цитира правителствен източник, който нарича пътуването на Тръс до Москва грешка. Друг източник на вестника предполага, че министърът е използвала посещението в Русия като медийна възможност да засили позициите си в борбата за креслото на лидер на Консервативната партия и министър-председател на Великобритания и се е провалила.



Превод и редакция: Юлиян Марков