Председателят на Комисията по туризъм д-р Илин Димитров е част от официалната българска делегация, която ще вземе участие в Официалната церемония по откриващ полет София – Скопие. Това съобщиха от Комисията по туризъм. Делегацията ще пътува с първия директен полет по линията в петък, 11 февруари 2022 г., и ще участва в двустранните разговори в столицата на Република Северна Македония.



От българска страна ще участват министрите на транспорта и съобщенията Николай Събев и на туризма Христо Проданов, както и други официални лица и придружаваща делегация от над 20 представители на туристическия сектор у нас – предимно туроператори и хотелиери.

Състав на официалната делегация на Република Северна Македония, която ще отпътува от София за Скопие с откриващия полет:



От македонска страна участие в откриващия полет ще вземе 6-членна официална делегация, сред която министърът на транспорта и съобщенията Благой Бочварски, министърът на местното самоуправление Горан Милевски и г-жа Размена Дуровик, държавен секретар в Министерство на икономиката.



Те ще бъдат посрещнати от македонския министър на икономиката Крешник Бектеши и Ангел Ангелов, извънреден и пълномощен посланик на Република България в Република Северна Македония.



В Скопие предстоят двустранни политически и бизнес срещи между делегациите, в които ще се включат директорите на Агенцията за насърчаване на туризма Любомир Яневски и на Агенция за гражданска авиация Томислав Тунтев. Официалните лица са съпътствани от 20 представители на македонски туристически компании.



Важен акцент в програмата е предстоящата среща в работен формат между представителите на бизнеса от двете страни на границата, в стремеж те да задълбочат контактите и сътрудничеството си и да дадат нов тласък на туризма в региона.



След дискусиите са предвидени пресконференция и работен обяд. В края на работния ден българската делегация ще се завърне с полет по маршрута между двете столици.