Властите в Киев се готвят за война в Донбас, те са съсредоточили всички боеспособни части на въоръжените сили на Украйна на линията на съприкосновение, каза в интервю за руския вестник “Московский Комсомолец“, директорът на Службата за външно разузнаване на Русия Сергей Наришкин.

"Каква е целта? Мисля, че да се унищожат народните републики (непризнатите републики в Донбас-бел.ред.). И всичко това с цел да се въвлече Русия във вътрешноукраинския конфликт", каза той.

Според него "националисти и западни ментори“ тласкат украинския президент Владимир Зеленски към война.

"Има масово прехвърляне на стотици тонове военна техника и боеприпаси от американски бази в Европа, от Великобритания, Канада. Контингентът от съветници и инструктори от специалните части на НАТО се увеличава. Има дори информация за появата на многонационални джихадистки военни групировки“, каза ръководителят на Службата за външно разузнаване.

Той добави, че в зоната на конфликта са пристигнали и журналисти, за да "подготвят фалшиви новини.“

"По линията на демаркация в Донбас се подготвят провокации от страна на украинските специални служби и въоръжените сили на Украйна и тяхното "документиране" в стил фалшиви "бели каски" в Сирия. Контингентът на "пропагандните сили за бързо разгръщане" на западните медиите там се е увеличил многократно“, подчерта Наришкин.

Както отбеляза ръководителят на Службата за външно разузнаване, само заради срещата на съветниците на "Нормандската четворка“ в Париж украинското правителство временно изтегли от Радата законопроекта "За основите на държавната политика на преходния период“.

"Експертите наричат този документ легален "смокинов лист", който прикрива желанието за завземане на териториите на народните републики и тяхното "прочистване. Този законопроект напълно зачерква Минските споразумения", каза Наришкин.

В същото време той нарече конфронтацията в Донбас основната заплаха за Украйна.

"Единственият начин за разрешаване на този конфликт е дипломатическият път. Това е пътят чрез прилагане на комплекс от мерки за изпълнение на Минските споразумения", подчерта ръководителят на Службата за външно разузнаване.

Той добави, че Москва никога не е подхранвала и не подхранва планове за нахлуване в Украйна.

"Видяхме, знаем как тази откровена и много опасна лъжа започна да се разпространява от другата страна на Атлантика и тази лъжа беше подхваната в редица западни столици“, каза Наришкин.

Ръководителят на Службата за външно разузнаване отбеляза, че властите в Киев разбират какво ги очаква в случай на военна авантюра.

"Не е в интерес на народите на Украйна и Русия пламъците на войната да пламнат. Последствията за всички във всеки случай ще бъдат тежки", подчерта той.

Според него Москва се стреми да възстанови добрите отношения между страните, но това се възпрепятства от неспособността на киевските власти да се споразумеят, тъй като са водени от "националисти и западни ментори“ и не са в състояние да вземат самостоятелни решения.

***

Москва. Британският външен министър Лиз Тръс по погрешка е поставила под съмнение руския суверените върху Ростовска и Воронежка област, пише руският вестник "Коммерсантъ“.

Британският външен министър е заявила на ръководителя на руското външно министерство за необходимостта от изтегляне на руските въоръжени сили от украинската граница. Сергей Лавров е отговорил, че военните се намират на територията на страната му. Лиз Тръс отново е повторила, че трябва да бъдат изтеглени. На това руският министър отново е възразил, че военните не са нарушили нищо, тъй като имат право да провеждат всякакви маневри на територията на Руската федерация.

След това самият той отправи въпрос към британския си колега: "Признавате ли суверенитета на Русия над Ростовската и Воронежската област?“

"Великобритания никога няма да признае руския суверенитет над тези региони“, е отговорил Тръс след кратка пауза. В ситуацията е трябвало да се намеси британският посланик в Руската федерация Дебора Бонерт, която деликатно е обяснила на Лиз Тръс , че в случая става дума за безспорно руски региони.

Британското посолство в Москва не коментира ситуацията.

"Коммерсантъ“ припомня, че по време на пресконференцията след срещата Сергей Лавров е казал, че е разочарован от преговорите и е отбелязал, че той и колегата му "не са се слушали“. Лиз Тръс от своя страна е казал, че никой не подкопава сигурността на Русия. Тя също така е заявила, че смята за необходимо изтеглянето на руските войски от границата с Украйна.

***

Москва. Президентът на Украйна Владимир Зеленски назначи специален представител за урегулирането на приднестровския конфликт - Юрий Клименко. Лидерът на Социалдемократическата партия на Република Молдова (РМ) Виктор Шелин каза пред НГ, че "Киев поема инициативата в свои ръце с желанието да изхвърли Русия от преговорния процес“. Според политика "за това ще допринесе Молдова, която може да се оттегли от споразумението с Руската федерация, според което руски миротворци влязоха в Приднестровието през 1992 г. и войната край Днестър беше спряна“. Така, отбеляза Шелин, Русия може да бъде лишена от статута на гарант и посредник в преговорите между Кишинев и Тираспол, а оттам и от влияние върху Приднестровието, пише руският вестник “Независимая газета“.

Лидерът на молдовските социалдемократи Виктор Шелин смята, че "ръководството на Молдова се готви да преформатира преговорната структура за уреждане на приднестровския конфликт“. За това "Молдова може да се оттегли от споразумението за принципите на мирно уреждане в Приднестровския регион на Молдова, подписано през 1992 г. от президентите на Руската федерация и Република Молдова“. Така, смята експертът, Кишинев може да се отърве от Русия в преговорния процес, а Молдова и Украйна ще останат в преговорния формат. Освен това, както и преди, Украйна ще бъде гарант и посредник, докато Русия може да загуби този статут. "Вместо Русия Кишинев може да предложи Румъния във формата за преговори“, предположи Шелин, като отбеляза, че въпреки че Приднестровието не би харесало този вариант, той може да бъде подкрепен от ОССЕ, която също е посредник в уреждането на приднестровския конфликт.

Украйна се интересува от реализацията на молдовския сценарий не по-малко от Молдова. Целта на Киев в никакъв случай не е уреждане на конфликта, а действия срещу Русия, която Украйна се стреми да изтласка от региона“, обясни Виктор Шелин. В същото време той отбеляза, че назначаването на специален представител на президента на Украйна за Приднестровието е напълно в съответствие с плановете на Кишинев за преформатиране на преговорния процес. "Докато се запази сегашният формат, Украйна ще оказва натиск върху Русия в неговите рамки“, каза молдовският политик.

Той обърна внимание и на факта, че Олег Серебрян, вицепремиер по реинтеграцията, е започнал работа в Молдова. "Ако по-рано на тази позиция бяха назначени хора, които можеха да бъдат приети в Тираспол и Москва, то Серебрян е антируски настроен и няма да е лесно за приднестровците да водят диалог с него. Освен това той беше подсилен от такъв политически играч от "тежка категория" като Юрий Клименко. Това предполага, че Молдова и Украйна ще работят в тандем срещу Русия“, подчерта Шелин.

Специалният представител на президента на Украйна за Приднестровието наистина може да се нарече тежка категория. Юрий Клименко е работил в украинските посолства в Бенелюкс и САЩ. През 2005-2006 г. е генерален консул на Украйна в Солун (Гърция), а от 2006 до 2010 г. е генерален консул на Украйна в Барселона (Испания).

През 2011-2013 г. Клименко е бил първи заместник-ръководител на Главната дирекция за международни отношения на президентската администрация на Украйна. От 11 октомври 2013 г. до 6 април 2021 г. е постоянен представител на Украйна в офиса на ООН и други международни организации в Женева. Очевидно Киев смята приднестровското направление за важно, ако го е поверил на толкова опитен дипломат.

Москва призовава Кишинев да възобнови диалога с Приднестровието. Известно е, че преди Нова година президентът на на непризнатото Приднестровие Вадим Красноселски написа писмо до президента на Република Молдова Мая Санду с молба за среща и обсъждане на ситуацията. Но Санду отказа да се срещне с Красноселски, като каза, че преговорите ще се водят на ниво политически представители на страните

.

Вицепремиерът по реинтеграция Олег Серебрян смята, че е "необходимо да се информира и запознае със становището на Бюрото за реинтеграция на Република Молдова относно програми и проекти, планирани за изпълнение в Приднестровския регион“.

Според пресслужбата на Бюрото той е заявил това на среща с ръководителя на представителството на Съвета на Европа в Република Молдова Уилям Масолин.

Говорейки за процеса на уреждане на приднестровския конфликт, Серебрян подчерта "необходимостта от специално внимание към проблема със спазването на правата на човека в региона, включително образованието на родния език", като се изказа в полза на "обединяване на усилията в тази посока". Трябва да се отбележи, че Серебрян говори за правата на молдовските граждани, живеещи на левия бряг на Днестър. И за училищата с преподаване на румънски. Виталий Игнатиев, министър на външните работи на Приднестровието, говори за правата на всички приднестровци в разговор със Серебрян.

Той е запознал молдовския вицепремиер с най-наболелите проблеми в преговорния процес. На първо място, това е блокирането на работата на пунктовете за регистрация на превозни средства, което е причинено от незаконното, според него, задържане от правоприлагащите органи на Молдова на повече от седем хиляди бланки за регистрационни табели, които все още не са върнати. Без тези номера приднестровските автомобилисти остават ограничени да пътуват в чужбина.

Проблемът със свободата на движение остава остър, и по-специално проблемът с преминаването на границата с Украйна. Това важи особено за реанимобилите, които преди са превозвали тежко болни пациенти до Одеса, но сега не са допускани до там. А също и забавя доставките на лекарства. Както отбеляза Виталий Игнатиев, въпреки обещанията на молдовската страна, този проблем все още не е решен.

Но Украйна се насочи към приднестровците, премахвайки транспортната блокада от региона за известно време: първо позволи на местни автомобили и товари да преминават през украинската граница от Приднестровието, а след това удължи връщането на приднестровските автомобили у дома до 1 април. Припомняме, че транспортната блокада беше въведена от Украйна по искане на Молдова на 1 септември миналата година.

За съществуващите проблеми Игнатиев говори и на среща в Тираспол със специалния представител на действащия председател на ОССЕ Томас Майер-Хартинг. Ръководителят на външнополитическия отдел на непризнатата република заяви липсата на откритост на молдовската страна и, напротив, системното прилагане на "тактиката на малките удари“ срещу Приднестровието. По-специално бяха споменати проблемите на наказателни дела, образувани срещу длъжностни лица, задълбочени претърсвания и разпити при преминаване на границата на Република Молдова, административен и информационен натиск върху отделни приднестровски предприятия.

Представители на полското председателство на ОССЕ ясно изразиха интереса си да поддържат регионалната стабилност и да постигнат положителен напредък по хуманитарния дневен ред през тази година.

***

Москва. Руската страна направи предложения за гаранции за сигурност в края на миналата година и е заинтересована да получи конкретна реакция, а не оправдания. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров след разговори с британския външен министър Лиз Тръс, цитиран от “Российская газета“.

"Говорихме за нашите подходи за по-нататъшна работа, предимно със Съединените щати, и изразихме интерес да получим конкретна реакция от Запада, не извинения, а конкретна реакция на искането ни да изясним тълкуването на западните колеги на ангажиментите, които бяха одобрени на най-високо ниво в рамките на ОССЕ и които предполагат, наред с други неща, недопустимостта на засилване на нечия сигурност за сметка на отслабване на сигурността на другите“, каза Лавров.

Според него Москва чака отговор от Запада, как разбират там принципа на неделимостта на сигурността и този отговор трябва да бъде даден от всяка страна поотделно. Колективният отговор няма да удовлетвори Русия. "Както чух, вместо честни отговори от всяка страна, ЕС иска да направи такъв колективен документ, в който ще бъдат изравнени всички нюанси на националните позиции. Убеден съм, че в този случай няма да можем да говорим, тогава вероятно ще помислим как да излезем от тази ситуация“, каза Лавров.

Действията на страните от НАТО в Южна и Източна Европа, както и изявленията на Тръс по време на преговорите с Москва са подобни на едностранен подход, "който се основава на факта, че Западът има право да изисква някакви гаранции от нас в ситуация, когато никой не ни не обещава никакви гаранции,“ отбеляза руският министър.

"Вече бяхме измамени неведнъж, след като Германия беше обединена, сега се опитват да ни измамят със задълженията, по които всички се договорихме и които най-активно приветствахме в рамките на ОССЕ, относно неделимостта на сигурността“, подчерта Лавров.