Британският външен министър Лиз Тръс по погрешка е поставила под съмнение руския суверените върху Ростовска и Воронежка област, пише руският вестник "Коммерсантъ“.

Британският външен министър е заявила на ръководителя на руското външно министерство за необходимостта от изтегляне на руските въоръжени сили от украинската граница. Сергей Лавров е отговорил, че военните се намират на територията на страната му. Лиз Тръс отново е повторила, че трябва да бъдат изтеглени. На това руският министър отново е възразил, че военните не са нарушили нищо, тъй като имат право да провеждат всякакви маневри на територията на Руската федерация.

След това самият той отправи въпрос към британския си колега: "Признавате ли суверенитета на Русия над Ростовската и Воронежската област?“

"Великобритания никога няма да признае руския суверенитет над тези региони“, е отговорил Тръс след кратка пауза. В ситуацията е трябвало да се намеси британският посланик в Руската федерация Дебора Бонерт, която деликатно е обяснила на Лиз Тръс , че в случая става дума за безспорно руски региони.

Британското посолство в Москва не коментира ситуацията.

"Коммерсантъ“ припомня, че по време на пресконференцията след срещата Сергей Лавров е казал, че е разочарован от преговорите и е отбелязал, че той и колегата му "не са се слушали“. Лиз Тръс от своя страна е казал, че никой не подкопава сигурността на Русия. Тя също така е заявила, че смята за необходимо изтеглянето на руските войски от границата с Украйна.

Превод и редакция: Юлиян Марков