Ръководството на МВР е взело решение да предприема мащабни действия в цялата страна срещу хора, които афишират себе си като извършители на престъпления и тероризират местни жители. Това заяви на брифинг министърът на вътрешните работи Бойко Рашков, предаде репортер на Агенция "Фокус“ . Той посочи, че не е вярна и информацията, че познава задържаните и убитият в село Антон.

Бойко Рашков изрази изненада, че дори му се задават тези въпроси и отново подчерта, че не познава конкретните лица.

"Недейте извращава действията на МВР и на други органи на базата на измислици, които целят да уронят моето достойнство и престиж.“, каза още вътрешният министър.

Бойко Рашков посочи като пример акцията в село Световрачене, в която е бил задържан Венцислав Дамянов, по прякор Венци Боксьора.

"Не е необходимо да имам в този софийски квартал близки и познати, за да разпоредим да се предприемат законни действия“, подчерта министърът.

Рашков заяви, че е рано да се каже дали чадър над двамата братя, които се разследват за убийството на младия пастир в селото.

"В близките дни вероятно ще изясним и този въпрос, но по арогантното им поведение в населеното място, включително в Пирдоп, включително в полицейското управление, може да предполагаме, че тези лица като че да имат самочувствие на покровителствани. Дали това ще се оправдае като предположение, зависи от нашите бъдещи действия“, каза вътрешният министър.

Той заяви, че в село Антон са изпратени не само полицейски сили, а от Агенцията по приходите и агенцията по храните, защото ще се проверява изцяло бизнеса на задържаните.

"От 2018 г няма следа от официализиране на финансовата дейност на фирмата на братята. Известно е , че те са имали наета работна ръка, единият, от който е станал жертва“.

По отношение на списъка с 19 имена дадени на прокуратурата от премиера Петков, Бойко Рашков посочи, че все още не е получил документа.

По думите му очаква се списъкът да бъде предоставен, тъй като проверката по него ще бъде извършена от МВР.

"Нека видим какво ще ни прати прокуратурата - може пък тя да добави някои имена, например от бившите управляващи, които ние да проверим. Може да ни изненадат с подобен случай и ние веднага ще се заловим ", допълни Рашков.

Във връзка със Закона "Магнитски“, министър Рашков заяви следното:

"Може би повечето от вас знаят, че едно от лицата, което непрекъснато и неотменно стои до ръководителя на ДПС в българския парламент, се е освободило от своето имущество своевременно, така че то да не попадне под прякото въздействието на "Магнитски", т.е. и българската държава да бъде в невъзможност да предприеме каквито и да било действия.

Друго от лицата, преди обявяването му по закона "Магнитски", беше инсталирано от Борисов, неговия кабинет и парламентарното му мнозинство в Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства в качеството му на зам.-председател. Той много бързо се освободи от поста, който заемаше там. Едно от тези лица се намира в Дубай.

По отношение на последното, се води разследване в прокуратурата, но какъв е ефектът от това разследване по отношение, на което цялата българска общественост ежедневно беше информирана, с колко се увеличава броят на повдигнатите обвинения срещу него – 15-16-18, сега са 19, и какъв е ефектът от това разследване - ние нямаме никаква информация. Ако прокуратурата възложи на МВР да продължи разследването, ние ще се заемем с този въпрос. Но тя като че ли се старае подобни горещи картофи да държи при себе си. Така че по този въпрос и за това разследване на прокуратурата, аз не мога да кажа нищо", каза Бойко Рашков.