Великобритания поиска Русия да изтегли войските си от границите на Украйна, предупреждавайки, че кризата е достигнала "най-опасния си момент“, пише британският вестник The Times.

В Москва външният министър на Обединеното кралство Лиз Тръс каза, че Русия отрича да планира да нахлуе в Украйна, "но трябва да видим тези думи, последвани от действия“.

"Трябва да видим как войските и оборудването, които са разположени на границата с Украйна, се преместват другаде, защото в момента те са в много заплашителна позиция“, каза тя.

От своя страна британският премиер Борис Джонсън предупреди, че кризата е достигнала критичен момент и че е важно да се използват следващите няколко дни, тъй като разузнавателните данни за движението на руските войски по границата с Украйна продължават да предизвикват тревога.

"Честно казано, не мисля, че все още е взето решение (от Москва). Но това не означава, че е невъзможно нещо абсолютно катастрофално да се случи много скоро наистина. Страхувам се да кажа, че данните от нашето разузнаване остават мрачни“, каза Джонсън на съвместна пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Брюксел.

"Това е може би най-опасният момент, бих казал, през следващите няколко дни, в най-голямата криза в областта на сигурността, пред която е изправена Европа от десетилетия, и ние трябва да я разрешим. И мисля, че комбинацията от санкции и военна решимост, плюс дипломация е това, което трябва да се направи."

Срещата на Джонсън в Брюксел беше част от координиран дипломатически натиск от страна на Великобритания за Украйна, докато външния министър на страната се намира в Москва за разговори с руския й колега, Бен Уолъс, министър на отбраната на Обединеното кралство трябва да бъде там утре.

На пресконференция с руския външен министър Сергей Лавров, Тръс постави въпроса защо Русия е натрупала войски на границата с Украйна, ако целта й е да покаже притесненията си към НАТО чрез дипломатически процес.

"Не виждам друга причина, по която 100 хиляди войници да бъдат разположени на украинската граница, освен да заплашват Украйна, и ако Русия е сериозна по отношение на дипломацията, тя трябва да премести тези войски и да се откаже от заплахите“, каза тя и призова Русия да поеме по дипломатически път, който да избегне "конфликти и кръвопролития“.

Лавров от своя страна обвини Тръс, че е дошла"неподготвена“ и предположи, че разговорът им е бил безплоден. "Беше като ням човек да говори с глух човек“, коментира иронично той. Ситуацията "изглежда като комедия, но това е драма“, добави той. Той отхвърли призива на Тръс руските войски да се оттеглят, заявявайки, че ще го направят, когато приключат всички военни учения.

След днешните разговори с НАТО Джонсън ще се отправи към Полша, за да предложи подкрепа на източноевропейските съюзници.

В статия в американския вестник The Wall Street Journal британският премиер каза, че Великобритания няма да третира Украйна като пешка на шахматната дъска, за да бъде търгувана и пожертвана като част от "голяма сделка“.

Той написа: "Ние няма да сключим голяма сделка, без да обръщаме внимание на нашите съюзници в Централна Европа. Ние няма да се отнасяме към нациите в сърцето на нашия континент като към пешки на шахматна дъска, за да се изтъргуват или да бъдат жертвани. Всяка независима държава, включително Украйна, има суверенно право да решава собствената си външна политика и да търси свои собствени съюзи.

Уолъс, министърът на отбраната, трябва да се срещне с руския си колега утре.

Днес Уолъс предупреди, че Русия се готви за "пълномащабна инвазия“ в Украйна и каза, че "посоката на пътуване е грешна“.

Министърът на отбраната заяви, че британското правителството е видяло доказателства, че Русия планира операции под "фалшив флаг“ като прелюдия към инвазия. "Всички те са част от учебника; бихме очаквали всички те да бъдат изиграни преди всяка пълномащабна инвазия. Виждаме, че това се случва в момента.

"Въпреки приказките, посоката на движение е грешна. Например руснаците все още увеличават своите батальонни тактически групи на границата, увеличиха числеността им в Беларус и планират скоро да започнат стратегически ядрени учения.

Москва отправи преди посещенията на Тръс и Уолъс поредица от предупреждения към Великобритания заради нейната реторика към Русия.

"Заплашването на Русия със санкции е безсмислено, заявиха от руското посолство в Лондон. "Ако това е основната цел на посещенията им в Москва, тогава разговорът ще бъде кратък. Може и да са придържат към "Туитър“ за това."

Британските посещения идват, след като Обединеното кралство изглежда до голяма степен отсъства от вълната на дипломация на високо ниво по отношение на Украйна, в която френският президент Макрон се срещна с президента Путин тази седмица, а германският канцлер Олаф Шолц проведе разговори с президента Байдън във Вашингтон.

Пътуването на Джонсън до централата на НАТО с лидера на лейбъристите Кийр Стармър беше замислено като демонстрация на британското единство с Алианса, чиито членове изглеждат разделени относно това как да реагират на кризата. Това се случи въпреки седмици на ожесточена вражда заради скандала около партитата на Даунинг стрийт.

Джонсън ще отиде в Полша, за да се срещне с президента Анджей Дуда, както и с британските войски, разположени там като част от силите на НАТО. Около 350 кралски морски пехотинци започват разполагане в Полша като част от засилването на подкрепата на Обединеното кралство за страната, което бе обявено тази седмица.

Превод и редакция: Юлиян Марков