В България няма нито един узаконен стрелкови полигон, където могат да се провеждат състезания за международния зимен календар. Това каза Цонка Станчева, председател на ,,СК – РОЖЕН ЧЕПЕЛАРЕ -2016" по биатлон, в интервю за дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“. Въпреки това заяви, че е оптимист, че има основа и има възможности за много добро развитие на биатлона у нас.

По думите й на едно държавно първенство на най-малките участват 140 деца –момчета и момичета, родени след 2010 година. "Знаем, че няма 140 да станат шампиони, от тях четирима да излязат и да продължат с желание, както техните батковци и каки в момента са пример за тях, това ще бъде достатъчно. Но условията в България не са подходящи на този етап, или недостатъчно за развитието на този спорт“, каза тя. Цонка Станчева отбеляза, че в България няма един узаконен стрелкови полигон, където могат да се провеждат състезания за международния зимен календар. "Имаме такива три – два в Троян, където могат да се провеждат само летни първенства, имаме едно такова стрелбище в Боровец, което също не е подходящо за международни състезания. Въпреки че преди години там се е правил кръг от европейска купа, на Банско имаме също такова съоръжение. Но нещата не са докарани до край и е много трудно с тази материална база“, обясни тя.

Станчева подчерта, че техният клуб е единственият в България от 12 регистрирани към Българска федерация по биатлон, който няма позиционирано стрелбище. "През лятото стреляме на един паркинг на хотел, а през зимата – местим тези установки на Роженски поляни, когато има снежни условия там, или на язовир Пампорово. Въпреки всичко ние сме единственият клуб с 5-годишна история, който прави най-много състезания в последните 3 години – минимум 2-3 състезания за календарната година на биатлона“, каза още тя.

Милослава АНГЕЛОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел "Мнение"