"Концепцията за възпиране и отбрана на евроатлантическата зона поставя нови предизвикателства пред въоръжените сили на съюзниците както по отношение на тяхната роля в реализирането на концепцията, така и пред техните отбранителни способности и ниво на готовност. Колективната система за сигурност не означава, че страна-членка на Алианса може да осигури своята отбрана за сметка на разходите на другите съюзници. Принципът е солидарност в разходите за отбрана, съгласно Брутния вътрешен продукт на страните, както е прието – минимум до 2% от БВП“. Това заяви днес, 8 февруари, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов при откриването на годишната си конференция, съобщиха от Министерството. Tемата на форума тази година е "Адаптиране на структурата на въоръжените сили, планирането, подготовката и използването им към изискванията на концепцията на НАТО за възпиране и отбрана в евроатлантическата зона".



Адмирал Ефтимов поясни, че като отговор на непрекъснато променящата се среда за сигурност през последните години, въоръжените сили на съюзните държави, както и НАТО, са в процес на постоянна трансформация. След приемането на новата Военна стратегия на НАТО през 2019 г. са разработени нови концепции, които да реализират прилагането ѝ. Една от тях е Концепцията за възпиране и отбрана на евроатлантическата зона, с която беше очертан стратегическият подход за възпиране в зоната за отговорност на Алианса относно пълния спектър от заплахи. Въведен е нов модел на планиране и нов модел на силите, основан на адаптиране на системата за генериране на сили и за отговор.

"Всички тези процеси се водят от Съюзното командване на НАТО на операциите, затова поканих началника на щаба му - адмирал Йоахим Рюле, да присъства и да можем да споделим в тесен кръг какво очаква НАТО от съюзните държави за имплементирането на тази стратегия“, заяви началникът на отбраната. В програмата на конференцията ще бъде проведена и видеотелеконферентна връзка с представители на офиса на заместник-командващия по операциите и помощник-началника на щаба по подготовката на Съюзното командване на НАТО по операциите.

Като особено важна и актуална определи темата на конференцията министърът на отбраната Стефан Янев. "Въпросът пред всички нас сега е не само как Концепцията на НАТО за възпиране и отбрана в евроатлантическата зона ще рефлектира върху развитието и адаптирането на Българските въоръжени сили към новата реалност, но и как България може да осигури принос за нейното изпълнение“, каза той. Министър Янев подчерта, че с оглед на сериозната военно-политическа криза, пред която е изправен нашият регион, се изискват смели, решителни и най-вече национално отговорни действия.

"Искам още веднъж да подчертая, че никой, по никакъв повод, не ни налага решения, свързани с нашата сигурност. България е суверенна държава и всички решения за предприемане на конкретни действия в областта на отбраната се взимат от българското правителство и Народното събрание“, заяви министър Янев. Той уточни, че в съюзен формат решенията се взимат след консултации и с консенсус, като всяка страна-членка представя своята суверенна национална позиция.

В заключение началникът на отбраната адмирал Ефтимов изрази надежда, че представените доклади и дискусиите ще генерират разумни предложения и насоки за адаптиране структурата на Въоръжените ни сили за гарантиране изпълнението на ангажиментите на Република България по осигуряването на отбраната на страната и тези в рамките на колективната система за сигурност.