Президентът на САЩ Джо Байдън обеща да спре пускането на "Северен поток 2“ в случай на руска инвазия в Украйна. На свой ред канцлерът на ФРГ Олаф Шолц увери, че Берлин и Вашингтон ще предприемат съвместни стъпки, но той не декларира директно готовността на страната си да предотврати пускането на руския газопровод, коментират в редакцията на британския вестник The Telegraph.

"Ако Русия нахлуе, ако нейните танкове или военни отново преминат границата на Украйна, тогава няма да има "Северен поток 2“, ние ще сложим край“, каза Байдън по време на пресконференция след разговорите с Шолц.



Байдън също така посъветва гражданите на САЩ да напуснат Украйна. "Би било разумно американците да напуснат страната. Бих им казал: тръгвайте“, добави президентът на САЩ.



За разлика от лидера на Белия дом, германският канцлер не декларира директно готовността на страната си да предотврати пускането на газопровода, но настоя, че Берлин върви в крак с Вашингтон по въпроса за наказателните мерки при евентуална инвазия. "Работим заедно. Ние сме абсолютно единни и няма да предприемаме различни стъпки, ще предприемем едни и същи стъпки и те ще бъдат много, много тежки“, увери Шолц по въпроса за санкциите срещу Русия.



В понеделник държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза, че страната работи с Европейския съюз за предотвратяване на "смъртта“ на европейците в случай на спиране на доставките на руски природен газ през Украйна. И така, Блинкен припомни, че през 2009 г., когато Русия спря доставките за Украйна, "хората умираха от студ“, обещавайки да САЩ да предотвратят повторение на ситуацията.



"Ние се координираме с нашите съюзници и партньори, със заинтересованите страни от енергийния сектор, включително относно това как най-добре да споделяме енергийните резерви в случай, че Русия затвори крана или започне конфликт, който ще наруши доставките на газ през Украйна“, каза държавният секретар на пресконференция.



Междувременно в Москва се състоя поредната среща на държавни глави. Руският президент Владимир Путин прие френския си колега Еманюел Макрон. В началото на срещата Путин благодари на френския президент за усилията, които Париж полага за гарантиране на сигурността в Европа и за разрешаване на кризата в Украйна.



"Виждам колко усилия полагат сегашното ръководство на Франция и лично президентът на Франция за разрешаване на кризата, свързана с осигуряването на сигурност в Европа за сериозна историческа перспектива“, каза руският лидер.



На пресконференция след срещата Путин отхвърли обвиненията за военното струпване на Русия, като отново обвини Запада, че подкопава глобалната сигурност, като "напомпва“ Украйна с оръжие.



Както припомня The Telegraph, преди срещата в Белия дом Германия обяви, че ще засили участието си в мисията на НАТО в Литва и ще увеличи контингента си в страната с 350 войници, докато САЩ обявиха, че ще изпрати около 1700 войници в Полша и 1000 в Румъния.

Превод и редакция: Тереза Герова