Глобалните промени в световния ред, на които сме свидетели, се отразяват и в събитията от изминалата седмица. Отношенията на Русия със САЩ и ЕС се обострят, докато отношенията с Китай по-скоро се засилват. Съединените щати и Европейският съюз продължиха да търсят възможността за заместване на руския внос на енергия. И също така да подготвят нови икономически санкции срещу Русия в случай на нахлуване в Украйна. В същото време Великобритания заплаши да изземе собствеността на руски олигарси. Москва, от своя страна, успя да подпише важни декларативни документи с Китай, което може да се разглежда като нов геополитически съюз с Китай. Ключовите елементи на формализирането на този неформален съюз могат да се видят в завоите на международната политика – в декларации, в заплахи, в изявления и в преговори. Но има и чисто икономически признаци за ново разделение на света на сфери на влияние, пише руският вестник “Независимая газета“

По време на посещението на руския президент Владимир Путин в Китай беше подписан пакет от 16 междуправителствени, междуведомствени и търговски документа, включително съвместно руско-китайско изявление за международните отношения.

Държавната корпорация "Роскосмос" и китайската Комисия за спътникова навигационна система подписаха споразумение за допълване на глобалните навигационни спътникови системи - руската ГЛОНАСС и китайската Beidou. Отдело са сключени четири търговски договора. "Газпром“ и Китайската национална петролна корпорация (CNPC) подписаха дългосрочен договор за доставка на 10 милиарда кубически метра природен газ по "далекоизточния маршрут“. "Роснефт“ и китайската компания Huawei подписаха споразумение за сътрудничество в областта на информационните технологии и цифровизацията до 2027 г. Също така "Роснефт“ и CNPC подписаха споразумение за доставка на 100 милиона тона петрол през Казахстан за 10 години и приеха меморандум за разбирателство относно сътрудничеството в областта на нисковъглеродното развитие.

В същото време Вашингтон е зает да търси начин да изтласка Русия от европейския газов пазар. Като алтернатива се предлагат доставки на втечнен природен газ (ВПГ) от Катар, САЩ и тръбопроводен газ от Азербайджан. Успехът на тази операция обаче все още не е сигурен. Богатите на енергия държави от Катар до Азербайджан обещаха да доставят газ за Европа в случай на спешност. Но европейците вече разбират, че няма да могат да заменят основния доставчик - Русия, съобщи Bloomberg в сряда. "Европа няма алтернатива на руския газ“, каза Рон Смит, старши анализатор в BCS Global Markets. – За да замени напълно "Газпром“, половината от обема на втечнен природен газ, консумиран в Азия, ще трябва да бъде пренасочен. До какво ще доведе това? До появата на огромен недостиг на енергийни ресурси в цяла Азия. В този случай Европа изнася енергийната си криза в Азия.

В петък ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че ЕС е подготвил широк пакет от икономически и финансови санкции срещу Русия и не изключва мерки срещу хора, близки до руския президент Владимир Путин. "Говорим за компоненти в областта на високите технологии, които Русия просто не може да замени, например в областта на изкуствения интелект и оръжията, квантовите компютри, лазерите и космонавтиката“, уточни ръководителят на ЕК. Тя смята, че "Русия трябва спешно да модернизира икономиката си“. "Това не е възможно без технологии, в които ние безспорно сме глобален лидер“, каза Фон дер Лайен.

В понеделник британският външен министър Лиз Тръс обяви най-строгия режим на санкции срещу Русия. Съгласно новото законодателство за санкции Лондон ще може да прилага ограничителни мерки срещу всякакви руски компании, както и техните мениджъри и собственици.

Пукнатината между Запада и Изтока минава не само по границата на Русия, но и през територията на Литва, която е в авангарда на политическата и икономическа конфронтация с Китай. В понеделник литовският премиер Ингрида Симоните и заместник-държавният секретар на САЩ за икономическо развитие Хосе Фернандес обсъдиха подкрепата на Литва в лицето на икономическия натиск на Китай върху балтийската нация. Пекин всъщност прекъсна търговските отношения с Литва след откриването на представителството на Тайван в тази страна.

Миналата седмица в Москва беше публикувано изследване на руски икономисти, което твърди, че САЩ вече няма да могат да спрат технологичния прогрес на Китай. Ако по-рано китайската икономика се развиваше поради нарастването на износа, сега тя расте благодарение на бързия растеж на вътрешното потребление. Американските опити да ограничат китайските 5G комуникационни технологии само доведоха до изпреварващото им разпространение в самия Китай, според работата на специалисти от Института за икономическо прогнозиране на Руската академия на науките.

А американското издание The Hill съобщи, че тежките антируски санкции на САЩ ще ударят американската икономика и портфейлите на американците. Това ще се случи във връзка с повишаването на световните цени на петрола и спада на финансовите пазари. Допълнителна заплаха за САЩ е възможното икономическо обединение на Русия с Китай. Миналата седмица цените на петрола действително прекрачиха прага от 90 долара за барел и всъщност се покачиха до нивото от преди кризата през 2014 година.

Превод и редакция: Юлиян Марков