Лидерите на Атака – Волен Сидеров и РВО – Николай Малинов в седмичното обзорно политическо предаване "Беновска пита“ във https://www.facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz на 5-ти февруари 2022 г., заявиха позиции по следните теми:

Беновска изрази радостта си, че вижда Сидеров и Малинов един до друг и смята, че отдавна е трябвало да застанат рамо до рамо с общите си идеи.

Байдън срещу Путин и Северна Македония в ЕС

“Какво мислите за това, което се случва в момента около две теми - едната е т.нар. напрежение около Украйна, аз ще го кажа по-недипломатично - въстанието на Байдън срещу Путин, подкрепено от ЕС и втората тема - вчерашното заявление на Димитър Ковачевски от Брюксел, че цяла Европа иска Северна Македония да влезе в ЕС?" попита Беновска. “Аз мисля, че Европа иска Македония да влезе в България, но тя Европа винаги не е била наясно с нашите проблеми, така че какво иска Европа и какво се разбира под Европа... според историята Европа се нарича провинцията през 3-7 век при Диоклециан, която обхваща Одринска Тракия. Моят дядо Петър по баща е роден точно в центъра на Европа, а на запад са били блата и торфени пространства, така че Европа какво иска и какво значи..." коментира Сидеров. Беновска призова Сидеров и Малинов да влязат в по-скорошните събития.

Промяна на закона за референдумите

“Целта ли е в момента на тези две акции - да, Македония вече е член на НАТО - но да се създаде наистина една мощна НАТО-вска база в лицето на Северна Македония, която да блокира от една страна Сърбия, която е под руско влияние и от друга страна да дублира България, да обезцени нашата НАТО-вска прегръдка?" попита Беновска. Малинов сподели, че е донесъл книгата “Русия и светът" на д-р Андрей Климов, която са издали заедно с Волен Сидеров. “Ние за последните 20 години имаме много съвместни неща, които сме направили, неведнъж сме заставали заедно на трибуната, имаме и своите различия, но в политиката човек трябва да търси какво обединява. Съгласен съм, че проблемите за обединенията са на лидерите, а не на съответните идейни течения. Нашият опит от съвместни акции, които сме провеждали, миналата седмица внесохме заедно закон за промяна на закона за референдумите, направихме пресконференция, така че ние имаме доста съвместни акции, но така или иначе трябва публиката да прави разлика между политика и бизнесмена" коментира Малинов. Той обясни, че бизнесмените са хора, които се борят с греха на алчността, а политиците трябва да се борят с тщеславието си и егоизма. “Ние с Волен сме показали, че можем да се преборим с тази черта на политиците" добави още Малинов. Той подчерта, че никога не са изменяли посоката си.

Коалиционен съюз; Русия - САЩ - Украйна

“Г-н Сидеров, гласите ли бъдещ коалиционен или идеен съюз, който сега разработвате за едни евентуални следващи избори да бъде силни?" попита Беновска. Лидерът на АТАКА отговори, че нещата отиват натам, опитът, годините и даденостите от Бог помагат за предусещането на някои събития. “Тези формации, в които бяхме разпръснати през годините, защото тук говорим за егото на политиците, но един по-умен политик винаги си мисли какво може да стане занапред. Ние може би с Николай сме минали през това да преборим напъна на егото на всяка цена да се изяви, достатъчно сме се изявявали. В момента за мен е важно тази част от българското общество, която е разпръсната, да се събере и да даде алтернативно мислене на т.нар. Евроатлантически модел" заяви Сидеров. Той подчерта, че не са врагове и анти, но не може да се чува само единия глас. “Русия за какво ѝ е да напада Украйна? Това е нелепо. Тя е заплаха, тя е заплаха за мира и демокрацията... всъщност Щатите, които са в лоша слаба позиция, си търсят враг, през който да обяснят своя срив. Търсят си някакво покритие, изместване на темата, така че да обяснят срива на финансовата си система - това, че вече не могат да доминират света, както го правеха и кой... вечният противник Русия" коментира лидерът на АТАКА. “Има един класик на геополитиката Макиндер, който казва - единствената самодостатъчна страна, която може да се издържа със суровини и човешки ресурс и да живее със себе си, без да зависи от глобалния свят, е Русия. Обикновено следващото изречение не се цитира - затова тя трябва да бъде унищожена и раздробена. Това е много стара амбиция, сега вече е американска" коментира Сидеров.

Беновска пожела да изгледат заедно част от коментара на седмицата, за да приземят темата към България.

Беновска: Г-да Кирил Петков и Румен Радев, към "щастие“ ли ни водите с НАТО и Северна Македония – НАТО-вска база срещу Русия?


Г-да Петков и Радев, изследователи от университета в Цюрих - начело с водещия автор Дорис Бауман - създадоха първия тест, който позволява на човек да определи количествено колко пълноценно живее.

Тестът е структуриран като матрица, в която 3 източника на реализация (аз, живот, влияние/наследство) се пресичат с 3 критерия за реализация (цялост, съответствие, стойност). Комбинацията им дава 9 аспекта, включително: пълната реализация на техния потенциал; вярност към себе си; усещане за значимостта на своето съществуване; уникален отпечатък, останал в света; допринасяне за благосъстоянието на другите; извършване на значими дейности; загриженост за изпълняваните задачи; постигане на целите, които носят чувство на удовлетворение.

Фулфилмънтът или оценката на реализирането, е ново направление в позитивната психология, чиито инструменти се разработват.

Оценяването на живота на човек като пълноценен е едно от най-важните условия за психическо благополучие и физическо здраве. Различни проучвания показват, че хората, които са доволни от живота си, са склонни да се отнасят по-позитивно и да изпитват положителни емоции на всички етапи от живота си.

А как е в България? Г-да Кирил Петков и Румен Радев, към "щастие“ ли ни водите с НАТО и Северна Македония - НАТО-вска база срещу Русия?

Ето какво съобщават от МС: "Министър-председателят Кирил Петков проведе видеоконферентен разговор с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг /при когото премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски отиде "на крака“ в Брюксел - б.а./. Петков и Столтенберг обсъдиха актуалните развития, свързани с продължаващото струпване на руски войски по границата с Украйна. Беше споделено виждането, че дипломатическите усилия за деескалация трябва да продължат, но в същото време Алиансът трябва да бъде подготвен и за евентуално влошаване на ситуацията.

Министър-председателят Петков информира генералния секретар на НАТО Столтенберг за решението на правителството да допринесе за колективната отбрана, чрез изграждане на българска батальонна бойна група, с възможност за попълване на дефицитите от страни-членки - при необходимост.

В хода на разговора отново беше потвърден водещият принцип в НАТО – всяко решение трябва да е подкрепено от обществото и правителството в съответната страна-членка“.

Г-н Петков, защо не казахте на Столтенберг това, което заявявахте дни на ред и в България, и в Северна Македония? Да ви го припомня.

Илиана Беновска: Г-н Петков, Беновска - един принципен въпрос за националния интерес, за който говорите непрекъснато. "Под булото“ на националния интерес, Вие, не угаждате ли прекомерно, Вашето правителство, на исканията на НАТО и ЕС бързо да приемем Северна Македония в Европа и да вземем категорична НАТО-вска страна по конфликта в Украйна?


Кирил Петков: Благодаря за въпросите! По темата НАТО-Русия и по темата Северна Македония. Всъщност, подходът ни е един и същ. Подходът ни към Северна Македония е, че ние искаме да напреднем с голяма скорост за структуриране на нашето добросъседство в една нова рамка. Но, скоростта, с която се движим, е функция само и единствено на резултатите. С други думи, сега, заложихме цели - колко бързо тези щели ще се постигнат, това ще бъде скоростта, с която ще се движим там и никой отникъде не може да ни сложи натиск за това нещо. Но, едновременно с това, приоритизираме добросъседството като основна цел в тези взаимоотношения!

Във връзка с Русия – НАТО ние заявихме абсолютно категорично, че рамковата страна, водещата страна е България и това е нов подход.

Малко в тишина остана оценката на работодателите Добри Митрев - председател на УС на БСК и ротационен председател на АОБР за 2022 г., Цветан Симеонов - председател на УС на БТПП, Васил Велев - председател на УС на АИКБ и Евгений Иванов, изпълнителен директор на КРИБ, но беше ясно: Относно САЩ – Русия - да бъдем по-обрани, в Европа и НАТО сме, криза още няма.



Илиана Беновска: В икономическа криза ли сме и очаква ли ни и политическа криза, която да се добави със своята тежест във връзка с напрежението между САЩ, ЕС и Русия? Как ще се отрази и как се отразява на бизнеса?

Добри Митрев: По отношение на това дали има икономическа криза – икономическа криза в момента няма. Но има предпоставки за такава в бъдеще. Ако ситуацията с цените на енергоносителите не се успокои, ако продължава напрежението на няколкостотин километра от нас, ако не дай си Боже се случи въоръжен конфликт, политическата, военна криза, тя ще стане и хуманитарна, икономическа. Искрено се надявам по дипломатически път да се разрешават конфликтите на масата на преговорите, а не както вчера се изрази министър-председателят с дрънчане на оръжия.

Цветан Симеонов: Светът е в криза, няма смисъл да си затваряме очите. Ние трябва да окуражаваме бизнеса, но светът е в криза. Всяка криза обаче е и възможност, ние като търговска палата, успоредно с констатирането на огромните затруднения, ще се постараем да сведем до знанието на бизнеса и възможностите, защото трябва да напредват. Политиката ни интересува дотолкова, доколкото е свързана с икономиката, ако това затруднява икономиката, естествено, че не е желана от нас.

Васил Велев: Относно икономическата криза – тя е на петна. Ние рапортувахме, холдингът, който управлявам и представлявам, имам тази чест – 40% ръст на продажбите за миналата година. Аз мога сега да възкликна – край на кризата, приключихме отдавна, даже вече имаме прегряване 40% ръст в продажбите! Но имаме криза в туризма и свързаните с него, в транспорта, автобусния, авиационния. И тя няма да приключи тази година. Затова казваме, че кризата е на петна и трябва подкрепа за засегнатите сектори.

Относно САЩ – Русия нашата препоръка е да бъдем по-обрани. Това е разговор между САЩ и Русия. И да следваме българския национален интерес, да следваме икономическия интерес. Ще цитирам и един американски президент, който по памет и по смисъл казва, че само много глупав човек може да си мисли, че да имаш лоши отношения с Русия, това е добре!

Евгений Иванов: Имаме малко съвпадения, действително и ние отчитаме, има сектори, които буквално летят и сектори, които са затънали дълбоко в криза. Бяха изредени от г-н Велев, туризма например, насред сезона, дори сами се мъчим да му пречим, въвеждайки изисквания, които няма по другите курорти, ние пак сме първи.

По отношение, въпросът Ви беше зададен много интересно, на кризата САЩ – Русия, нашата оценка е, че кризата не е по отношение на САЩ и Русия.

Илиана Беновска: Добавих и ЕС!

Евгений Иванов: Кризата е Русия и останалият свят. Виждаме едно нагло поведение, агресия, която мина между капките и сега отново, понеже никой не ни попречи миналия път, сега втора стъпка. Тук България чисто географски се намираме в Източна Европа. Политически обаче ние имаме друг цивилизационен избор, ние сме част от Западна Европа. Има много голяма разлика. И като член на отбранителния съюз НАТО ние можем да се радваме на солидарността, която ние, като най-слабо въоръжената страна, можем да имаме. Член 5 работи за нас, даже вече чувстваме тази солидарност. Кризата вече веднъж ни помогна през 2016 г., сега пак трябва да помислим откъде си возим нефта, газа, суровините, дали от едно и също място. Българска е поговорката за кошницата и яйцата. И второто, приписват го на много сериозни имена, няма да се мъча да кажа кой го е казал, не съм аз, но трябва да се научим, че който не храни собствената си армия, храни чужда армия. Най-сетне трябва да го разберем!

“Каква е Вашата позиция по изказаната мисъл от Васил Велев, че един американски президент е казал, че трябва да си много глупав, за да си в лоши отношения с Русия?" попита Беновска. Малинов коментира, че голяма част от българското общество знае, че Русия е част от световното задкулисие и че има хора, които желаят да се договарят с Русия вежливо като момченцата в Крим и такива, които желаят да се договарят с Русия от позицията на силата. “Путин ли визирате?" попита Беновска. “Да. Русия стои на масата на световното задкулисие - как и по какъв начин е въпрос на отделен разговор. Хора, които не желаят да се договарят с Русия - няма такива. Обикновено получават по главата една здрава тояга" допълни Малинов. Той коментира, че последните 1000 години всички приключват по един начин с Русия. “Днес Путин договаря ли се задкулисно?" попита Беновска. Лидерът на РВО каза, че определени овластени личности поставят и договарят условията и няма хора, които да искат война с Русия. “Русия 2014 година и Русия 2022 година е нещо съвсем различно. Русия 2022 година демонстрира вчера - китайският президент и руският президент, че Китай стои на страната на Русия. Китай все пак е икономика № 1. До 10 години Индия ще е една голяма икономика и с още повече население" каза Малинов. Беновска отбеляза, че на откриването на игрите целият китайски народ е приветствал Путин.

Северна Македония; Русия и тайната дипломация; Ролята на България

Лидерът на РВО подчерта, че темата за Македония има друго име - Вардарският път - от Солун до Европа и въпросът е кой ще го държи този път - дали България ще развие пътя през Александропол с гърците, или от Босфора ще тръгват. “Вижте отношението на целия свят към Русия през 2014 и през 2022 година - задкулисието ще се договоря с уважение към Русия. Или Донецка и Луганска република ще бъдат в състава на Украйна, съгласно Минските споразумения и ще приемат с цветя руските войски, или ако не приемат Минските споразумения пак ще влязат с цветя руснаците, само че в независимите държави Донецка и Луганска република" подчерта Малинов. Сидеров коментира, че винаги е имало тайна дипломация - една външна страна и една по-прикрита, която не се съобщава. Малинов подчерта, че дипломацията и външната политика са две различни неща. “Путин няма как да не прави тайна дипломация, защото е президент на една от великите сили. Както го прави Байдън, както го прави премиерът и кралицата на Великобритания, защото тя има право да обяви война. Както китайският президент. Всичко това са ходове, с които великите сили, големите държави гледат своята сигурност. За мен на този фон ми е много забавно как сядат някакви българи и започват да разсъждават за ролята на България в цялата тая работа. Няма такава роля на България. Казвам го със съжаление като български патриот. Какъв интерес? Ние не сме суверенна държава след освобождението. Много ясно го каза посланичката на Русия Митрофанова - каза, че за Руската федерация не е важно дали България е член на НАТО или не, а важното е да няма стратегически оръжия на наша територия - да няма ракети, установки, които за 10-15 минути да ударят руски голям град. Тази игра е между големите. Каква е нашата роля тук? Ние можем да бъдем балансьор. Имало е подобни случаи - Хитлер го създават западни компании и го насочват към Съветска Русия. Тогава България играе ролята на медиатор между Съветския съюз и Хитлеритска Германия, предава съобщения, които иначе не могат да си предадат, защото са в състояние на война. Ние не сме в състояние на война, бидейки членове на пакта, на оста Рим-Берлин-Токио. Декември 1941 година обявяваме война на САЩ и Англия, представете си. 1943-4 година усещаме на главите си това обявяване, започват да се сипят бомби в София" коментира Волен Сидеров.

Референдум за членството на България в ЕС и НАТО

“Ще направите ли това, което заявявате - референдум дали трябва да сме членове на НАТО и ЕС, или неправилно съм Ви разбрала?" попита Беновска. Лидерът на АТАКА обясни, че идеята на пресконференцията преди седмица е, че референдум сега не може да се направи по съществуващия закон. Сидеров заяви, че са разпратили към всички парламентарни групи предложението. “Нека се обявят - партията на Слави Трифонов - те са страхотни последователи и любители на референдума - да кажат, че са получили предложението, че ще добавят нещо и ще го направят, да каже Костадин Костадинов, който също е поклонник на това народът да се произнася. Трябва да се промени сегашният закон, за да питаме дали да сме членове на НАТО, на ЕС, дали да приемаме някакви международни решения и да се произнася народа по всички въпроси. Ние това сме го написали в чисто нов закон. Ако искат парламентарните групи, които се кълнат, сядат, стават и лягат със “суверена" на уста, да кажат - да, добре, приехме го или ако не го приемат, да кажат защо - тогава вече “Беновска пита" ще запита - защо не приемате тези предложения народът да се произнася по тия въпроси и оттам нататък нека обществото да реши" подчерта Сидеров. Малинов разказа, че преди две седмици е помолил Волен да внесат написания закон в парламента. “На мен ми се обадиха доста хора да ми благодарят за това, че сме го направили с Волен. Ефект има, но има начин това да се направи и в състава на съществуващия закон и това го предложих онзи ден на Волен - единият вариант е да се съберат 500 000 подписа, което е много сложна задача, вторият вариант е да се съберат над 20 % от депутатите, което също е сложна задача, защото ние не сме в парламента, третият вариант е да се съберат над 20 % решения на общинските съвети и това е посоката, в която предложих на Волен да работим. Юридическият екип на нашата партия в момента работи с подготовка на такъв въпрос, който да не противоречи на сегашния действащ закон и да тръгнем община по община да правим такива решения. Смятам, че е постижима целта. Ще продължим да сме на терен и да полагаме максимум усилия в тази посока. Цивилизационният и ценностният избор България го е направила преди 1150 години и това е при Свети Цар Борис I в 9 век и то е - православието и кирилицата - няма никакво значение дали сме във Варшавския договор или в НАТО за това да бъдем българи, да се борим и да защитаваме българския интерес. Явно хората малко са учили" подчерта Малинов. Беновска предложи да организират исторически прегледи на различни теми, защото млади хора не знаят и не са учили какво се е случило в историята ни.

Подаръците

Беновска подари в знак да доверие и уважение червена ябълка на Сидеров, а по желание на Малинов - зелена. Водещата подари и на лидер на АТАКА Конституцията на Р. България, придружена с българския флаг с пожелание за успех в мисията. “Това, което сега говорим, ще се умножава и ще бъде следващата политическа платформа. Не е инцидентно явление, което преминава през сезона. Това ще бъде тенденция" подчерта Волен Сидеров.

Така завърши разговорът между Волен Сидеров, Николай Малинов и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита" по “Радио К2" и на живо във Фейсбук и Ютюб на 5-ти февруари 2022 година.