Беновска: Г-да Кирил Петков и Румен Радев, към "щастие“ ли ни водите с НАТО и Северна Македония – НАТО-вска база срещу Русия?



Г-да Петков и Радев, изследователи от университета в Цюрих - начело с водещия автор Дорис Бауман - създадоха първия тест, който позволява на човек да определи количествено колко пълноценно живee.

Тестът е структуриран като матрица, в която 3 източника на реализация (аз, живот, влияние/наследство) се пресичат с 3 критерия за реализация (цялост, съответствие, стойност). Комбинацията им дава 9 аспекта, включително: пълната реализация на техния потенциал; вярност към себе си; усещане за значимостта на своето съществуване; уникален отпечатък, останал в света; допринасяне за благосъстоянието на другите; извършване на значими дейности; загриженост за изпълняваните задачи; постигане на целите, които носят чувство на удовлетворение.

Фулфилмънтът или оценката на реализирането, е ново направление в позитивната психология, чиито инструменти се разработват.

Оценяването на живота на човек като пълноценен е едно от най-важните условия за психическо благополучие и физическо здраве. Различни проучвания показват, че хората, които са доволни от живота си, са склонни да се отнасят по-позитивно и да изпитват положителни емоции на всички етапи от живота си.

А как е в България? Г-да Кирил Петков и Румен Радев, към "щастие“ ли ни водите с НАТО и Северна Македония - НАТО-вска база срещу Русия?

Ето какво съобщават от МС: "Министър-председателят Кирил Петков проведе видеоконферентен разговор с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг /при когото премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски отиде "на крака“ в Брюксел - б.а./. Петков и Столтенберг обсъдиха актуалните развития, свързани с продължаващото струпване на руски войски по границата с Украйна. Беше споделено виждането, че дипломатическите усилия за деескалация трябва да продължат, но в същото време Алиансът трябва да бъде подготвен и за евентуално влошаване на ситуацията.

Министър-председателят Петков информира генералния секретар на НАТО Столтенберг за решението на правителството да допринесе за колективната отбрана, чрез изграждане на българска батальонна бойна група, с възможност за попълване на дефицитите от страни-членки - при необходимост.

В хода на разговора отново беше потвърден водещият принцип в НАТО – всяко решение трябва да е подкрепено от обществото и правителството в съответната страна-членка“.

Г-н Петков, защо не казахте на Столтенберг това, което заявявахте дни на ред и в България, и в Северна Македония? Да ви го припомня:

Илиана Беновска: Г-н Петков, Беновска - един принципен въпрос за националния интерес, за който говорите непрекъснато. "Под булото“ на националния интерес, Вие, не угаждате ли прекомерно, Вашето правителство, на исканията на НАТО и ЕС бързо да приемем Северна Македония в Европа и да вземем категорична НАТО-вска страна по конфликта в Украйна?

Кирил Петков: Благодаря за въпросите! По темата НАТО-Русия и по темата Северна Македония. Всъщност, подходът ни е един и същ. Подходът ни към Северна Македония е, че ние искаме да напреднем с голяма скорост за структуриране на нашето добросъседство в една нова рамка. Но, скоростта, с която се движим, е функция само и единствено на резултатите. С други думи, сега, заложихме цели - колко бързо тези щели ще се постигнат, това ще бъде скоростта, с която ще се движим там и никой отникъде не може да ни сложи натиск за това нещо. Но, едновременно с това, приоритизираме добросъседството като основна цел в тези взаимоотношения!

Във връзка с Русия – НАТО ние заявихме абсолютно категорично, че рамковата страна, водещата страна е България и това е нов подход.

Малко в тишина остана оценката на работодателите Добри Митрев - председател на УС на БСК и ротационен председател на АОБР за 2022 г., Цветан Симеонов - председател на УС на БТПП, Васил Велев - председател на УС на АИКБ и Евгений Иванов, изпълнителен директор на КРИБ , но беше ясна: Относно САЩ – Русия - да бъдем по-обрани, в Европа и НАТО сме, криза още няма



Илиана Беновска: В икономическа криза ли сме и очаква ли ни и политическа криза, която да се добави със своята тежест във връзка с напрежението между САЩ, ЕС и Русия? Как ще се отрази и как се отразява на бизнеса?



Добри Митрев: По отношение на това дали има икономическа криза – икономическа криза в момента няма. Но има предпоставки за такава в бъдеще. Ако ситуацията с цените на енергоносителите не се успокои, ако продължава напрежението на няколкостотин километра от нас, ако не дай си Боже се случи въоръжен конфликт, политическата, военна криза, тя ще стане и хуманитарна, икономическа. Искрено се надявам по дипломатически път да се разрешават конфликтите на масата на преговорите, а не както вчера се изрази министър-председателят с дрънчане на оръжия.



Цветан Симеонов: Светът е в криза, няма смисъл да си затваряме очите. Ние трябва да окуражаваме бизнеса, но светът е в криза. Всяка криза обаче е и възможност, ние като търговска палата, успоредно с констатирането на огромните затруднения, ще се постараем да сведем до знанието на бизнеса и възможностите, защото трябва да напредват. Политиката ни интересува дотолкова, доколкото е свързана с икономиката, ако това затруднява икономиката, естествено, че не е желана от нас.



Васил Велев: Относно икономическата криза – тя е на петна. Ние рапортувахме, холдингът, който управлявам и представлявам, имам тази чест – 40% ръст на продажбите за миналата година. Аз мога сега да възкликна – край на кризата, приключихме отдавна, даже вече имаме прегряване 40% ръст в продажбите! Но имаме криза в туризма и свързаните с него, в транспорта, автобусния, авиационния. И тя няма да приключи тази година. Затова казваме, че кризата е на петна и трябва подкрепа за засегнатите сектори.

Относно САЩ – Русия нашата препоръка е да бъдем по-обрани. Това е разговор между САЩ и Русия. И да следваме българския национален интерес, да следваме икономическия интерес. Ще цитирам и един американски президент, който по памет и по смисъл казва, че само много глупав човек може да си мисли, че да имаш лоши отношения с Русия, това е добре!



Евгений Иванов: Имаме малко съвпадения, действително и ние отчитаме, има сектори, които буквално летят и сектори, които са затънали дълбоко в криза. Бяха изредени от г-н Велев, туризма например, насред сезона, дори сами се мъчим да му пречим, въвеждайки изисквания, които няма по другите курорти, ние пак сме първи.

По отношение, въпросът Ви беше зададен много интересно, на кризата САЩ – Русия, нашата оценка е, че кризата не е по отношение на САЩ и Русия.



Илиана Беновска: Добавих и ЕС!



Евгений Иванов: Кризата е Русия и останалият свят. Виждаме едно нагло поведение, агресия, която мина между капките и сега отново, понеже никой не ни попречи миналия път, сега втора стъпка. Тук България чисто географски се намираме в Източна Европа. Политически обаче ние имаме друг цивилизационен избор, ние сме част от Западна Европа. Има много голяма разлика. И като член на отбранителния съюз НАТО ние можем да се радваме на солидарността, която ние, като най-слабо въоръжената страна, можем да имаме. Член 5 работи за нас, даже вече чувстваме тази солидарност. Кризата вече веднъж ни помогна през 2016 г., сега пак трябва да помислим откъде си возим нефта, газа, суровините, дали от едно и също място. Българска е поговорката за кошницата и яйцата. И второто, приписват го на много сериозни имена, няма да се мъча да кажа кой го е казал, не съм аз, но трябва да се научим, че който не храни собствената си армия, храни чужда армия. Най-сетне трябва да го разберем!

Премиерът Петков веднага отговори: За Русия – с дипломация, да няма военен конфликт! В шокови кризисни ситуации сме, но и сме в НАТО и ЕС - трябва да се справим!

Илиана Беновска: Г-н Петков, работодателите днес дадоха много голяма пресконференция, на която стана дума за Вас и за Вашия кабинет, в контекст на предстояща, евентуална, икономическа и добавена към нея политическа криза. Те изразиха надежда, че, Вие, ще опазите българските национални интереси. И отправиха една шеговита препоръка, цитирайки един друг политик: "Не е нужно да си много умен, за да знаеш, че да си в лоши отношения с Русия не е добре“. Може ли да кажете доколко, Вие, имате куража, самостоятелността - геополитически план, Вие, като министър-председател? И България, наистина, да съхраните българските национални интереси, без грам предателство – нито икономическо, нито политическо? Благодаря Ви!

Кирил Петков: Благодаря за въпроса! В Народното събрание се чуха гласове от рода: "България няма сила да отстоява своите интереси“, " Ние винаги сме малката страна, зависима от големите държави“. Не! Искам да кажа две неща! Оттук-нататък единственото водещо нещо, което води българското правителство, е българският интерес. Ние знаем съюзите, в които сме - това са НАТО и ЕС. Но, приоритизираме възможността българската армия да е водеща, да я окомплектоваме, да разчитаме на собствените си сили и да бъдем конструктивен член на съюза.

В момента за напрежението НАТО-Украйна, мисля, че взехме точно българската позиция, която ни дава възможност да защитим, главно, българските интереси и да бъдем добър съюзник и страна, която е предвидима.

Илиана Беновска: А за Русия?

Кирил Петков: Искам за отговоря за Русия. Това е важно. За Русия продължаваме. И министърът на външните работи декларира, че ще направим всички възможни дипломатически постъпки, така че да деескалираме, защото никой в момента няма полза от един истински военен конфликт!

На премиера Кирил Петков и финансовото му вице Асен Василев предстои и голямото изпитание – приемане на бюджет 2022-ра. Сдържано, но ясно работодателите заявиха своите очаквания:

АОБР: Кирил Петков и Асен Василев да отстояват националния интерес, промяната и 0% корупция

Илиана Беновска: Какво е очакването ви от това правителство и конкретно към министър-председателя Кирил Петков и министъра на финансите Асен Василев?

Добри Митрев: По отношение на очакванията към българското правителство, конкретно бяха споменати премиерът и вицепремиерът – очакванията ми са те да бъдат министър-председател и заместник министър-председател на България! тоест да отстояват българския национален интерес и по отношение на външна политика, и вътрешна такава. Интерес, който трябва да се формира от всички български граждани, от цялото ни общество, в това число и представители на икономическите оператори, от предприемачите. Когато има диалог, когато има спорове дори, тогава можем да стигнем до истината. Когато липсва такъв диалог, когато липсва натрупан политически, икономически, чисто комуникативен опит, тогава диалогът се затруднява. Вярваме и се надяваме, че още в близките седмици това, което беше заложено като приоритет от страна на правителството, от страна на партиите в тази коалиция, в много бързи темпове, в диалог с нас, с гражданското общество, бързо ще намерят своите решения. Това са очакванията ни.

Цветан Симеонов: Какво очакваме от правителството, много кратичко – очакваме да продължат промените! Очакваме също така, виждаме, че им се ангажира вниманието в нововъзникнали неща и посвещават много време на неща, които не са в коалиционното споразумение. Очакваме и коалиционното споразумение да вземе да се изпълнява стъпка по стъпка, изведнъж няма да стане.

Васил Велев: Г-жо Беновска, ние очакваме от новото правителство, от премиера и вицепремиера нулева толерантност към корупцията и за това ще имат нашата подкрепа. Подкрепа за реформи, за които ние настояваме от много време и които се отлагат, кога от популизъм, кога от липса на перспектива. Очакваме да се съблюдава и използва добрия европейски модел на индустриални отношения, тоест добър тристранен диалог, защото пак повтарям – никой не знае всичко по-добре от всички. Особено ако има 10% от гласовете на избирателите, макар и по грешни избирателни списъци. Плюс 11% за останалите 3 партии управляващата коалиция има 21% от гласоподавателите по списък. Добре е да се управлява с таланта на цялата нация, а не с таланта само на тези 21%. Работодателските организации и синдикатите, те не са политически обвързани, те защитават интересите на бизнеса, не предприятията, на работниците и на служителите. Ние всъщност установяваме, че работещите хора нямат политическо представителство. Не усещаме политики, които да са в полза именно на тези, които създават БВП, пълнят бюджета и плащат заплатите. Окачваме това да се промени.

Евгений Иванов: По първия Ви въпрос няма какво да добавя, освен, че двамата господа, които назовахте по име, все още са в стоте си дни, затова очакванията са само положителни.

Илиана Беновска: Благодаря за смелите и конкретни отговори, мъжки - да видим какво ще се получи!

Е, г-да Кирил Петков и Румен Радев, към "щастие“ ли ни водите с НАТО и Северна Македония – НАТО-вска база срещу Русия?

Аз съм Беновска. И питам.