Съединените щати одобриха разполагането на допълнителен контингент от своите войски в Европа. Според източници на руското издание "Известия“ те ще включват парашутисти, артилерийски и противовъздушни части. В същото време приключва подготовката за съвместните руско-белоруски учения "Съюзническа решимост – 2022“. На 3 февруари, на среща с президента на Република Беларус Александър Лукашенко, министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу отбеляза, че прехвърлянето на части и формирования от въоръжените сили на РФ на над 10 000 км е "минало блестящо“. В същия ден военните от Русия и Беларус проведоха първата съвместна тренировка със стрелба на живо. Маневрите привличат вниманието не само на Брюксел и Вашингтон, но и на Киев. Онзи ден в близост до беларуския полигон, където ще се проведе един от етапите на ученията, беше открит и приземен украински разузнавателен дрон, който е преминал беларуската държавна граница.

Източници, запознати със ситуацията, съобщават пред "Известия“, че САЩ са подготвили части от 82-ра въздушно-десантна дивизия за прехвърляне в Европа. Тя ще бъде транспортирана от територията на САЩ директно до Полша. Червените барети от 82-ра дивизия ще подсилят личния състав на друга американска въздушно-десантна част - 173-та бригада, която е дислоцирана в Италия. В близко бъдеще 2-ри брониран кавалерийски полк на американската армия трябва да пристигне в Румъния, сега е базиран в Германия.

Пентагонът планира да разположи в Европа не само пехота и парашутисти, но и тежки въоръжения. Сред очакваните са реактивни залпове с голям обсег HIMARS на 18-та полева артилерийска бригада и зенитни подразделения на 18-и въздушно-десантни корпуси с комплекси с малък обсег SHORAD и Avenger.

Основната част от тях ще бъдат разположени в Полша, на границата с която тече подготовка за мащабни учения "Съюзническа решимост – 2022“.

"Съединените щати правят символичен жест, изпращайки няколко хиляди войници в Европа“, обясни военният експерт Владислав Шуригин пред "Известия“. "На фона на повече от 50 хиляди американци, които вече са постоянно разположени там, това не е голяма промяна. Но през последните месеци, заради ситуацията около Украйна, те разпалиха такава истерия, че сега са принудени да успокояват източноевропейските си съюзници, преди всичко Полша, която граничи пряко с Русия и Беларус“.

За да покажат сериозността на намеренията си, този път САЩ разполагат противовъздушна отбрана и ракетна артилерия. Но с това няма да може да се впечатли Минск и Москва, сигурен е експертът.

"По-миналата година например на ученията бяха прехвърлени повече хора и танкове, а ешелоните с "Ейбрамс“ стигаха до границата. С това не могат да ни впечатлят. За да се покажат възможностите на отбраната на съюзната държава, сега в Беларус се провеждат уникални учения“, припомни Владислав Шуригин.

В сряда, 2 февруари, САЩ обявиха, че ще изпратят почти 3000 допълнителни войници в Полша и Румъния, за да защитят Източна Европа от възможна "руска агресия“.

На пресконференция в сряда говорителят на Пентагона Джон Кърби каза, че приблизително 1000 американски войници от 2-ри кавалерийски полк, базиран в германския град Вилсек, ще бъдат разположени в Румъния в близко бъдеще. Други 1700 войници и офицери от 82-ра елитна въздушнодесантна дивизия ще бъдат транспортирани в Полша от Форт Браг в Северна Каролина. Други 300 войници от 18-ти въздушнодесантен корпус ще бъдат прехвърлени от САЩ в Германия.

Говорителят на Пентагона припомни, че американските войски няма да се бият в Украйна. По-рано това заяви и министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин. Той каза, че президентът Джо Байдън "е дал да се разбере, че не възнамерява да изпраща бойни войски в Украйна за военни операции“.

"Тези сили са предназначени да възпират агресията и да укрепват нашите отбранителни способности в съюзническите държави на фронтовата линия. Очакваме те да се придвижат през следващите дни“, каза Джон Кърби. Той уточни, че Пентагонът не изключва възможността за увеличаване на контингента през следващите дни и седмици, но засега няма планове той да стане постоянен.

На 24 януари говорител на Пентагона каза, че 8500 американски войници са в повишена готовност за разполагане в Европа. Освен бойни, те включват медицински и транспортни части, разузнаване и авиация.

Ръководителят на полското бюро за национална сигурност Павел Солох потвърди, че САЩ ще изпратят около 2500 войници в Полша, за да подкрепят източния фланг на НАТО. Той отбеляза, че в момента в страната вече има около 5,5 хиляди американски войници. В същото време полското външно министерство отбеляза, че Варшава ще настоява за разполагане на допълнителен контингент в страната на постоянна основа с периодична ротация.

Превод и редакция: Иван Христов