Унгария блокира присъединяването на Украйна към Съвместния център за върхови постижения в кибернетичната отбрана на НАТО (CCDCOE) - това е заявил Алексей Данилов, секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, цитиран от украинското издание "Европейская правда“.

"Има една институция, наречена Кибер-НАТО. И миналото лято ние подадохме съответните документи там, преминахме всички проверки. И там, точно както в НАТО, решенията се вземат с консенсус. И така: една от европейските държави отказа да допусне участие на нашата страна в този уважаван институт“, каза Данилов, цитиран от УНИАН.

Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана подчерта, че това се е случило въпреки факта, че в Украйна тече война и непрекъснато се извършват кибератаки.

"Това е държава от Европейския съюз, това са нашите съседи. Отказаха ни... Една държава от всички членове на този Алианс е против. И тези партньори в кавички ли са или са партньори, които както се казва , са искрени?“- допълни секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана.

Събеседник на "Европейская правда“, който е участвал в процеса, потвърди, че именно унгарското правителство говори за блокиране на влизането на Украйна.

Процедурата за одобрение на украинската молба започна през октомври и, ако беше успешна, Украйна щеше да стане член на центъра още на 1 януари 2022 г. След известно време обаче Унгария обяви, че блокира влизането на Киев.

Унгария все още не е обявила публично своята позиция по този въпрос.

Както е известно, след приемането на образователния закон в Украйна през 2017 г. Унгария обяви, че ще блокира заседанията на Комисията Украйна-НАТО на политическо ниво и процедурата за влизане на Украйна в Алианса.

Съвместният център на НАТО за върхови постижения за киберотбрана формално не е структура на Северноатлантическия алианс.

Центърът оказва голямо влияние върху действията на Северноатлантическия алианс в областта на киберзащитата. Тя е основана от седем държави, а днес има 20 членки - 17 членки на НАТО и три държави партньори.

Уникалността на центъра е, че там работят заедно военни, цивилни и представители на правителствата. Работата на центъра е фокусирана в три основни направления: научни изследвания, обучение и образование.

През януари унгарският външен министър Петер Сиярто каза, че Будапеща е недоволна от ситуацията с правата на етническите унгарци в Украйна и затова ще продължи да блокира евроатлантическите стремежи на Киев.

Превод и редакция: Иван Христов