Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси (Д-Калифорния) в четвъртък предупреди американските спортисти, участващи в Зимните олимпийски игри в Пекин, да не рискуват да разгневят "безмилостното“ китайско правителство, пише The Hill.

Говорейки на изслушване на Изпълнителната комисия на Конгреса за Китай, Пелоси каза, че САЩ имат "неотложно морално задължение да хвърлят ярка светлина“ върху нарушенията на човешките права в Китай, включително тези спрямо уйгурското етническо малцинство в Синдзян.

"Сега МОК, подпомаган от корпоративни спонсори, отново си затваря очите за зимните Олимпийски игри през 2022 г., само за да подсили крайния резултат“, каза Пелоси, имайки предвид Международния олимпийски комитет. "Ако не говорим срещу нарушенията на правата на човека в Китай, поради търговски интереси, губим всякакъв морален авторитет да говорим срещу нарушенията на правата на човека навсякъде,“ продължи тя.

Но Пелоси призова спортистите да се съсредоточат върху състезанията, вместо да говорят.

"Не рискувайте да си навлечете гнева на китайското правителство, защото то е безмилостно“, каза Пелоси.

В понеделник законодателите казаха на американските олимпийски служители да се подготвят да защитават американските спортисти от китайско отмъщение, ако решат да говорят срещу нарушенията на човешките права в Китай.

Това идва, след като САЩ и шепа други държави обявиха дипломатически бойкот на предстоящите Игри в Пекин поради опасения относно продължаващите нарушения на правата на човека в Китай.

Превод и редакция: Иван Христов