Лидерите на Сърбия са поискали пратениците на ЕС и САЩ за диалога между Прищина и Белград да притиснат Косово да създаде Асоциация на сръбските общини и да позволи провеждането на сръбски избори в страната, пише прищинското издание Koha Ditore.

Мирослав Лайчак и Габриел Ескобар, съответно пратениците на ЕС и САЩ за диалога, са на посещение в Белград след посещението си в Прищина. Това е нов опит за рестартиране на диалога между двете страни, който е в застой от юли 2021 г. Те се срещнаха с президента Александър Вучич, председателя на парламента Ивица Дачич и премиера Ана Бърнабич.

В изявление за пресата Вучич похвали ЕС за "осигуряването на атмосфера на неутралитет“ в диалога и осъди предполагаемите "едностранни провокации и нереалистични очаквания от страна на Косово от посредниците в диалога“.

Дачич и Бърнабич поискаха от пратениците да повлияят на Косово, за да позволи създаването на фактическа автономия в общините със сръбско мнозинство и възможността за провеждане на сръбски избори на територията на Косово.

Сърбите в Косово са най-голямото от седемте етнически малцинства, представляващи някъде между 1,5 и 7,8 процента от общото население.

Асоциацията е много спорен въпрос в Косово. Две споразумения за неговото създаване бяха подписани през 2013 и 2015 г. между Косово и Сърбия при посредничеството на ЕС. През 2015 г. обаче Конституционният съд ги прецени за нарушение на Основния закон.

Правителството на Косово казва, че ще се придържа към решението на съда и няма да допусне сформирането на асоциация с изпълнителни пълномощия, която да съперничи на централното правителство. По същия начин те казват, че няма да позволят изборите в Сърбия през април 2022 г. да се проведат на територията на страната. Етническите албанци, живеещи в Сърбия, не гласуват в Сърбия по време на изборите в Косово.

Тези две условия обаче остават условия на Сърбия да се върне на масата за диалог с Косово.

След срещата с Лайчак и Ескобар, председателят на парламента Ивица Дачич повтори обещанието на Вучич, че Сърбия никога няма да признае Косово, "пряко или косвено“.

Междувременно двамата пратеници подчертаха съвместната визия между ЕС и САЩ за диалога, който трябва да доведе до всеобхватно окончателно споразумение и прилагането на всички по-рано подписани споразумения, включително това за Асоциацията.

Както направи в Прищина, Лайчак каза, че изборите в Сърбия по принцип трябва да бъдат разрешени да се проведат и в Косово.

Косовското правителство на премиера Албин Курти се опита да установи реципрочни мерки в отношенията със Сърбия, откакто дойде на власт миналата година.

В Прищина искат диалогът да доведе до признаване на Косово от Сърбия.

Превод и редакция: Иван Христов