В сряда администрацията на Байдън обяви, че скоро ще изпрати няколко хиляди американски войници за укрепване на източния фланг на НАТО. Това е правилното решение, тъй като по украинската граница е съсредоточена 100-хилядна група руски войски, пише американският вестник The Wall Street Journal в редакционна статия.

Представител на Пентагона заяви същия ден, че приблизително 1000 американски войници, разположени в Германия, ще бъдат прехвърлени в Румъния, а около 2000 ще бъдат изпратени от САЩ в Полша и Германия. "Няма да е на постоянна основа“, подчерта говорителят на военното ведомство. "И тези войски няма да се бият в Украйна“.

Този ход засили страховете от възможна война между САЩ и Русия, но целта му е да овладее и предотврати войната. Демонстрацията на военна сила, съчетана със заплахата от санкции, има за цел да успокои съюзниците от НАТО на предната линия и да предотврати избухването на голям конфликт с Русия. Това е необходимо, тъй като Владимир Путин иска да установи контрол не само над Украйна.

В тази връзка си струва да се вслушаме в аргументите на сенатор Джош Хоули, типични за десен политик, който иска САЩ да успокоят Путин. На 1 февруари републиканецът изпрати писмо до държавния секретар Антъни Блинкен, в което призовава Белия дом да оттегли подкрепата за членството на Украйна в НАТО. Има обосновани разногласия относно това дали да се допусне Киев в Алианса и във всеки случай това няма да се случи много скоро. Но да се изключи такава възможност сега би било абсолютно погрешно.

Путин настоява НАТО да спре разширяването си и да изведе войските от Централна и Източна Европа, където според руския лидер трябва да управлява Москва. Но въпросът е за това кой да се приеме и кой не винаги се е решавал от Алианса и кандидатите, желаещи да се присъединят към него, а не от Кремъл. Като се вземе предвид правото на вето на Путин, реваншистките режими ще разберат, че Западът може да бъде склонен към дадено действие чрез обикновената заплаха от война.

Сенаторът основателно критикува Европа, че не харчи достатъчно за собствената си защита. Говорим за това от няколко години и преди всичко Германия трябва да се срамува от това. Но президентът Тръмп постигна известен успех и призова Европа да направи повече в това отношение. Европа и Канада увеличиха разходите си за отбрана за шест последователни години до 2021 г.

Голяма част от Европа прие настоящата криза доста сериозно. Франция заяви, че ще изпрати няколкостотин войници в Румъния. Дания, Испания и Нидерландия обявиха миналия месец, че ще изпратят кораби и самолети на изток. Великобритания и други членове на НАТО доставят оръжие на Украйна и сенатор Хоули казва, че подкрепя това.

Хоули обаче пише, че изпращането на допълнителни американски войски в Европа "ще лиши американските военни от възможността да подготвят и модернизират силите за сдържане на Китай в Индо-Тихоокеанския регион“. Китай представлява по-сериозна и дългосрочна заплаха от Русия и това ще изисква преразпределение на американските ресурси. Но руската армия остава страхотна сила и още повече нейният ядрен арсенал. Пекин не е готов да атакува Тайван след няколко дни, докато Русия е готова да атакува Украйна.

Русия и Китай задълбочават сътрудничеството и светът видя това в понеделник на заседание на Съвета за сигурност на ООН. Идеята, че Путин може по някакъв начин да бъде убеден да помогне на Запада да овладее Китай, е фантазия. Той ще направи отстъпки за Украйна, а след това ще продължи да заплашва американските интереси в Европа, докато, заедно с Китай, ще подкопава интересите на САЩ по света. Поглъщайки Украйна, Русия ще бъде много по-силна и по-близо до източния фланг на НАТО.

Докато цареше хаос в страната след оттеглянето на Байдън от Афганистан, поддръжниците му започнаха да говорят за "добра стратегия, лошо изпълнение“. Но в действителност отказването от скромни ангажименти беше лоша стратегия. Създаден бе ужасен прецедент, който да вдъхнови нападатели като Путин. Ако в Европа се случи същото, ще е още по-глупаво.

Превод и редакция: Юлиян Марков