Европейската комисия (ЕК) ще одобри в следващите дни проект за удължаване на използването на европейския цифров Covid-сертификат до юли следващата година. Това съобщи испанският вестник El Pais, позовавайки се на собствени източници.

Според изданието ЕК може да одобри инициативата тази седмица. Covid-сертификатът започна да се използва в ЕС през юли 2021 г. със срок на валидност, ограничен до една година. Сега европейските власти считат за необходимо да удължат употребата му с още 12 месеца, тъй като смятат, че на фона на епидемиологичната ситуация цифровият сертификат остава полезен инструмент за държавите-членки на общността.

"Ние не казваме, че искаме сертификатът да издържи още една година“, цитира вестникът източници. "Но трябва да признаем, че с настоящото развитие на пандемията може да се наложи да го използваме повече от година. Ако Държавите-членки продължават да изискват от гражданите да улеснят пътуванията, тъй като здравните мерки все още са в сила, ние трябва да им дадем избор."

Зеленият Covid-сертификат на ЕС влезе в сила на 1 юли 2021 г. Той съдържа три вида информация – данни за ваксинация, минало заболяване, след което човек може да се движи свободно в рамките на ЕС в продължение на 180 дни, и отрицателен PCR тест, който дава 72 часа за пътуване.

Превод и редакция: Юлиян Марков