Руският президент Владимир Путин говори със сдържан оптимизъм за възможността за решаване на проблема с гаранциите за сигурност на Русия, ако има желание от страна на САЩ и НАТО. Това коментира неговият прессекретар Дмитрий Песков, цитиран от "Российская газета“.

"Все пак той говори с много сдържан оптимизъм и надежда за възможността проблемът с гаранциите за сигурност на Русия да бъде решен, ако има такова желание, и, разбира се, чрез дипломатически преговори“, каза Песков.

Ден преди това на пресконференция след разговори с унгарския премиер Виктор Орбан руският лидер оцени хода на преговорите и отговорите на САЩ и НАТО относно гаранциите за сигурност на Руската федерация. Песков отбеляза три основни послания от Путин. Първото е, че навремето Западът е измамил Москва, когато е обещал, че силите на НАТО няма да се разширяват на изток. Президентът на Руската федерация също така обърна внимание на факта, че стратегията за национална сигурност на Украйна директно позволява използването на сила за връщане на територии. Тогава хипотетично може да възникне ситуация, когато тя като бъдещ член на НАТО атакува страната ни, което ще създаде заплаха от война между Русия и НАТО. Третото послание са думите на Владимир Путин за политиката на отворени врати на НАТО, което, според него, не е записано в нито един международен документ. Той обясни, че никъде не е написано, че НАТО ще може да приеме всяка страна, която пожелае да се присъедини към него.

Превод и редакция: Юлиян Марков