Държавният секретар на САЩ Антони Блинкен каза на руския външен министър Сергей Лавров, че Вашингтон е готов за сериозна дипломатическа работа с Москва на реципрочна основа. Това съобщи във вторник на редовен брифинг за журналисти ръководителят на пресслужбата на Държавния департамент Нед Прайс, цитиран от TACC.

"Държавният секретар заяви ясно на министър Лавров, че сме готови за сериозен дипломатически ангажимент с Руската федерация на реципрочна основа“, каза той.

Според него Вашингтон смята, че аспектите на сигурността, които вълнуват Москва, и въпросите, които вълнуват САЩ и техните съюзници в Европа, се пресичат, така че има възможност "да се отговори на тези въпроси, които вълнуват и двете страни, на реципрочна основа“. "Това ще изисква активна, смислена, сериозна и продължителна дипломатическа работа, ако искаме да постигнем това. Готови сме за нея“, добави Прайс.

Координация на НАТО

Вашингтон приветства дипломатическата ангажираност между своите съюзници и Русия, стига тя да е координирана с НАТО, каза Прайс.

"Знаем, че редица наши колеги по света са взаимодействали с Руската федерация, някои с (руския) външен министър (Сергей) Лавров, някои директно с (руския президент Владимир) Путин. Ние последователно заявявахме, че подкрепяме диалога, подкрепяме дипломатическото взаимодействие, което се осъществява по същия начин, както и ние - в пълна координация и в консултация със([Северноатлантическия) алианс. Това беше за нас пътеводна звезда по отношение на взаимодействието ни с руската страна, в която нашите съюзници не вземат пряко участие", каза представителят на американското външнополитическо ведомство. "Така че бихме подкрепили всеки диалог, всяко дипломатическо взаимодействие, осъществявано в същия дух, особено ако може да доведе до осезаеми признаци на деескалация“, добави той.

"Ще дам възможност на нашите унгарски съюзници да преценят дали взаимодействието им с Руската федерация е било координирано“, отговори Прайс на уточняващ въпрос във връзка с посещението на унгарски премиер Виктор Орбан в Москва и срещата му с Владимир Путин.

По-рано Орбан определи посещението си в Русия като мироопазващо. Той направи това изявление в Москва на съвместна пресконференция с президента на Русия.

Американският отговор на руските предложения по сигурността

САЩ вярват, че Москва подготвя отговор на изявленията на Вашингтон относно предложенията за сигурност, каза Прайс.

"Отново чухме, че работят върху официален отговор на работния документ на САЩ, който беше изпратен преди няколко дни“, каза говорител на външната политика на САЩ. "Както знаем и предполагахме през цялото време, проектодокумента ще отиде при президента Путин. Когато той успее да го прочете и одобри, той (отговорът) ще бъде изпратен в Съединените щати“, каза Прайс. "Разбираме, че руската страна също иска да продължи диалога, когато това се случи“, добави той. Говорителят на Държавния департамент заяви, че форматът на това потенциално взаимодействие все още не е определен и ще зависи от отговора на Москва.

Прайс коментира изявлението на руския президент, че САЩ и НАТО в отговорите си на руските предложения за гаранции за сигурност са пренебрегнали фундаменталните искания на Москва. "Чухме различни неща от президента Путин“, каза представител на дипломатическото ведомство. Той каза, че ще даде възможност на политолозите и експертите по Русия да "се опитат да тълкуват и оценят значението на тези изявления“. "Не е нужно да правим това, защото знаем, че ще последва официален отговор от Руската федерация, чухме това днес от руския министър (на външните работи Сергей) Лавров“, каза Прайс.

Говорейки за съдържанието на документа, който САЩ преди това изпратиха на Руската федерация, той отбеляза: "Отговорът, който изпратихме на Русия, засяга въпросите, повдигнати от Руската федерация, въпреки че това не означава, че руснаците ще се съгласят с това как е направено." Според говорителя на Държавния департамент в споменатия отговор се отбелязва, че има области, в които според американската страна "дипломацията може да доведе до резултати“. Освен това в него се казва, че някои от предложенията на Москва "се явяват непроходими“. Според Прайс това "не беше изненада за Русия или някой друг“.

По искане на журналисти той поясни и изявлението на Държавния департамент в понеделник за получаването на писмо от руската страна в контекста на предложенията на Москва. "Нямаше намерение да се опитаме да твърдим, че това е точно официалният отговор на Руската федерация“, каза ръководителят на пресслужбата. "Както съобщи един от вашите колеги и както чухте от високопоставен служител на Държавния департамент, получихме второ писмо от Руската федерация. Бих дал възможност на външния министър Лавров и руската страна да посочат какви са намеренията им, но <...> Лавров публично говори за това съобщение през уикенда“, добави Прайс. "И както видяхме отново днес, ще получим официален отговор от Руската федерация, когато бъде одобрен от президента Путин“, каза той.

Преговори между Путин и Байдън

Прайс каза, че Вашингтон е готов за нови контакти между руския и американския президент Владимир Путин и Джо Байдън, но всичко ще зависи от по-нататъшното развитие на нещата.

"Оставаме в готовност и се съгласяваме с нов ангажимент на лидерско ниво между президента Байдън и президента Путин“, каза той.

"Ако решим, че сме на етап, в който нов контакт на ниво лидери има потенциал да придвижи ситуацията по-далеч по отношение на дипломацията, тогава това, разбира се, е нещо, за което сме готови да се съгласим, " но добави: "Но това ще зависи от това къде ще стигнем след следващата стъпка“.

Руски военни на границата с Украйна

Говорителят на Пентагона Джон Кърби добави, че САЩ все още вярват, че над 100 000 руски войници са съсредоточени на границата между Русия и Украйна и броят им се увеличава.

"Ние се придържаме към тази цифра <...>. И виждаме допълнителен приток на войски", отговори той на журналистически молба да коментира думите на Василий Небензя, постоянен представител на Руската федерация в ООН, който в понеделник на заседание на Съвета за сигурност каза, че руската страна не разбира откъде западните страни вземат такива цифри. В същото време представителят на американското ведомство за отбрана не отговори на въпроса на кореспондента как точно и въз основа на какви данни Пентагонът определя числеността на руските въоръжени сили на границата с Украйна. Той също така остави без отговор въпроса доколко са уверени американските власти в своите оценки.

Кърби добави, че според Пентагона Русия също така засилва медицинската подкрепа за своите войски по границата, включително "полеви болници, лекари и парамедици“, но подчерта, че "това не е задължително да означава неизбежна инвазия“.

Четиристранни контакти

Антони Блинкен проведе четиристранен телефонен разговор, за да обсъди ситуацията около Украйна с върховния представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел, генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и действащия председател на ОССЕ, полския външен министър Збигнев Рау. Това се казва в съобщението на Държавния департамент на САЩ, публикувано във вторник.

В него се отбелязва, че Блинкен отново е потвърдил подкрепата си за украинския суверенитет и е обсъдил дипломатически ангажимент с Русия с партньорите. "Участниците [в разговора] се съгласиха да продължат да координират [усилията] и обещаха да търсят дипломатическо решение за предотвратяване на по-нататъшна агресия срещу Украйна“, се казва в текста.

Превод и редакция: Юлиян Марков