Въпросите за инвестициите на ЕС в руската икономика "определено ще трябва да бъдат преразгледани"“ Това заяви върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел в интервю за руския опозиционен телевизионен канал "Дождь“.

"Когато казваме, че ще ударим стратегическите сектори, имаме предвид изключително чувствителните аспекти на дейността на Русия, които са свързани с военни и научни разработки, които изискват инструменти, материали, изискват технологии... които ние (ЕС) частично осигуряваме“, заяви Борел.

Той отбеляза, че страните членки на ЕС са най-големият инвеститор в руската икономика. "Може да имаме разногласия, но на практика, от икономическа гледна точка, ние, европейците, сме тези, които инвестираме повече пари в руската икономика от всеки друг. И това определено ще трябва да се преразгледа“, каза ръководителят на дипломацията на ЕС .

Европейският съюз заплашва с нови санкции срещу Русия през последните няколко седмици в случай на "инвазия в Украйна“. Както редовно заявява ръководството на ЕС, Брюксел вече е започнал да разработва потенциални ограничителни мерки срещу Москва.

Превод и редакция: Иван Христов