САЩ оценяват проведеното в понеделник заседание на Съвета за сигурност на ООН за Украйна като абсолютен успех. Това заяви във вторник постоянният представител на Вашингтон при световната организация Линда Томас-Гринфийлд, цитирана от ТАСС.

"Това беше абсолютен успех за нас, в смисъл, че позволихме на света да чуе това, което чухме от руснаците“, каза тя в интервю за NPR.

В същото време Томас-Гринфийлд заяви, че САЩ не вярват, че конфронтацията за Украйна е неизбежна и възнамеряват да продължат да се опитват да намерят дипломатическо решение.

"Не бих казала, че смятаме това [нашествието] за неизбежно, защото все още се опитваме да намерим дипломатическо решение, за да дадем на Русия изход от ситуацията“, каза тя в отговор на съответстващ въпрос. "Надяваме се, че това ще проработи и че [руският президент Владимир] Путин ще разбере, че пътят на дипломацията е по-добър от пътя на войната и конфронтацията. Ние им даваме възможност да обсъдят своите опасения за сигурността, опасенията на Европа и Украйна в тази област“.

Превод и редакция: Иван Христов