Чуждестранни и гръцки граждани, които са били ваксинирани за Covid-19 в която и да е от 60 държави, които са част от програмата за европейски сертификати, вече могат да се регистрират в гръцкия онлайн национален регистър за ваксинации, заяви пред парламента заместник-министърът на цифровото управлениена южната ни съседка Георгиос Георгант, цитиран от Kathimerini.

По думите му, хората, на които е приложена една или две дози ваксина в една от 27-те държави на Европейския съюз или в другите 33 освен тях, могат да се регистрират на платформата anagnorisi.emvolio.gov.gr (достъпна също на английски) за признаване на техните сертификати. Платформата може да се използва и от тези, които са получили две дози в Гърция и бустер в чужбина.

Тези, които са получили две дози и искат да си направят бустер в Гърция, могат да си уговорят среща чрез същата платформа, каза правителственият служител пред депутатите.

Гръцкият сертификат улеснява достъпа до закрити заведения, които са отворени само за напълно ваксинирани хора. Те включват ресторанти, театри и места за забавление и музика, наред с други.

Хората, които са били ваксинирани в държава, различна от 60-те, включени в Европейската програма за сертифициране, могат да кандидатстват за признаване на всички валидни сертификати за ваксинация, които има във всеки Център за обслужване на граждани (KEP).

Превод и редакция: Иван Христов